Sanai Foundation, 2017

De beide Dead Neanderthals-leden valt onmogelijk een gebrek aan productiviteit te verwijten. Alleen al dit jaar verschenen van het duo de albums Craters (met Maxime Petit als derde bandlid), Molar Wrench (een samenwerking met Sly & The Family Drone) en The Depths (opgenomen in een honderd meter lange tunnel). Tussendoor bracht drummer René Aquarius, waarvan vorig jaar soloplaat Blight verscheen, samen met Vincent Koreman onder de noemer Celestial Bodies Spit Forth From Chaos uit en verscheen van MNHM de cd Of Empires Past. Die laatste band heeft saxofonist Otto Kokke in de gelederen.

Laatstgenoemde bracht onlangs onder de naam Veni Om een cassette uit, getiteld Faith in the Light of Now. Het is een soloproject, want Kokke speelt alle instrumenten (orgel, saxofoon, percussie) zelf. Het album toont de Nijmeegse muzikant in een meditatieve en spirituele bui, ook getuige de songtitels en de begeleidende tekst op bandcamp. Maar voordat akelige New Age-visioenen opduiken: daar blijft Kokke verre van. Ambient en drone zijn wel noemers waaronder je de muziek kunt scharen, waarbij de oosters aandoende sfeer opvalt.

Die is het sterkst in opener ‘Healing Light’, die opent met een orgeldrone. Daarvoor is een hammondorgel gebruikt. Een hoge, pulserende toon is waarneembaar, waarin ook een saxofoon is te herkennen. Op de achtergrond klinkt donker getint slagwerk, wat de sfeer lichtjes dreigend maakt. Op sopraansax wordt er een simpele oosterse melodie overheen gelegd, niet op de voorgrond maar wel duidelijk waarneembaar achter de orgeldrone. Barchimes versieren zo nu en dan het geheel. Het nummer heeft iets van een religieus ritueel, met je ogen dicht zie je monniken met kap over het hoofd lopen.

Een drone van het hammondorgel vormt de basis van elk stuk op Faith in the Light of Now. In ‘Cosmic Gift’ klinkt die drone harder dan in de openingstrack en wordt van toonhoogte veranderd, zeer traag, waardoor je als luisteraar steeds wacht op de volgende verandering. Op de achtergrond klinkt een vage saxklank, wat een werkelijk schitterend contrast oplevert. Tegen het einde blijft de overgang achterwege, waardoor de spanning niet meer oplost en je als luisteraar met de oren gespitst blijft wachten totdat het stuk plotseling eindigt.

In het lange ‘Tranquility’ vormen orgel en sax gezamenlijk de drone en klinkt een langzaam tempo van het slagwerk (toms) op de achtergrond. Een repeterend patroon van het orgel is waarneembaar, daarbij steeds minder als een ‘gewoon’ orgel klinkend. De saxtoon blijft steady, maar gaat plotseling omhoog. Tegen het einde is ook een langzame beweging van de sax te onderscheiden.

De basis van het zeer fraai opgebouwde ‘Celestial Spirits’ is een wat hogere en minder vol klinkende drone, met een voorzichtig ritme van het slagwerk op de achtergrond. Een zware drone voegt zich erbij, de eerste drone wisselt van toonhoogte terwijl een tweede orgeldrone wordt toegevoegd, daarna een zoemende saxofoon en uiteindelijk een zware basdrum en bekken/hihat. Laag voor laag wordt zorgvuldig een bouwwerk geconstrueerd.

In ‘Joy is Light’ klinkt een meerlagige, pulserende drone, met daaronder een melodieuze maar trage voortgang van donkere percussie, overgaand in een stuwende beweging. Ook de drone is in beweging en gaat, in tegenstelling tot ‘Tranquility’ steeds meer als een orgel klinken. De stuwende beweging wordt een langzame in het laatste gedeelte. De saxofoon- en orgeldrone in ‘Uplift’ is wat lichter van toon. Zoals in iedere track, worden barchimes als muzikale versiering gebruikt, wat de spirituele sfeer benadrukt. Over een opnieuw pulserende drone worden korte orgeltonen gespeeld, uiteindelijk overgaand in één lange toon.

Tot slot is er ‘Gratitude’, met een duidelijk op de voorgrond tredend ritme, wat na alle spannende voorafgaande tracks als een soort verlossing werkt. In de drone in dit stuk is een trage melodie te herkennen. Een lange drone blijft uiteindelijk over en luidt het album uit. Als luisteraar blijf je een beetje beduusd achter. Veni Om weet je met Faith in the Light of Now mee te zuigen in een klankenwereld die hypnotiseert en je in hogere sferen brengt. Luisteren met een hoofdtelefoon is aanbevolen, pas dan ontwaren zich de vele details die dit album zo betoverend maken.

Faith in the Light of Now bandcamp

Veni Om facebook