Wormer Bros, 2016

Niet lang na het verschijnen van het schitterende To Awake In That Heaven Of Freedom van King Champion Sounds komt de in Kenia geboren, in Engeland opgegroeide en in Nederland verblijvende Ajay Saggar met een nieuwe release, dit keer van het duo Deutsche Ashram, dat naast Saggar bestaat uit zangeres Merinde Verbeek. Saggar kennen we van Donkey, The Bent Moustache en Dandelion Aventure en Verbeek zong eerder in Mineral Beings. Deeper And Deeper is hun debuut als duo.

Waar de laatste lp van King Champion Sounds een vergaarbak aan stijlen is, geldt dat in mindere mate voor Deutsche Ashram, in die zin dat de composities minder eclectisch klinken. Maar invloeden uit verschillende stijlen zijn wel degelijk aanwezig, evenals een prominent aanwezige bas, zoals ook bij Donkey en King Champion Sounds regelmatig het geval was/is. Bij het duo ligt de nadruk meer op pop, wat voornamelijk op het conto is te schrijven van de dromerige zang van Verbeek, waarvan de klankkleur lijkt op die van Elizabeth Fraser van Cocteau Twins.

Pure dreampop maakt Deutsche Ashram echter niet, daarvoor is de muziek te grillig en te noisy. De melodieën mogen soms wat lieflijk klinken, Saggar weet daaromheen vakkundig stekelige lagen aan te brengen – met gitaar, bas, percussie en elektronica – die de muziek steeds een weerbarstig randje geven, overigens zonder dat de muziek naar noise doorslaat of het liedje uit het oog wordt verloren. Het spanningsveld tussen de contrasten zorgt voor een prikkelende muzikale ervaring.

Deutsche Ashram weet op Deeper And Deeper een mooie balans te vinden tussen hedendaags en retro. De productie is duidelijk eigentijds en de verschillende lagen komen daarin goed tot hun recht. Het retro-aspect betreft met name de jaren tachtig-wave, zoals terug is te horen in tracks als ‘Ha Ha Hid It’, dat een The Cure-achtige baslijn kent en overigens qua melodie niet helemaal overtuigt, en ‘Taste The Grass’, dat met gelijksoortige baslijn is behept (wellicht iets meer Cocteau Twins dan The Cure) en wel een pakkende melodie kent.

Opener ‘Little Matter’ is een heerlijke mix van indierock en -pop met de nadruk op de verschillende gitaarpartijen. Aan het einde van de cd (die niet los verkrijgbaar is maar wordt meegeleverd met de lp) staat een langere versie van dezelfde track. ‘Ocean Is You’ is een hoogtepunt: dromerig in zang en toetsen, maar met levendige percussie en een simpel maar doeltreffend gitaarlijntje. De lp sluit af met een reprise van dit nummer.

Gruizige, harde gitaarklanken en vernuftige percussie verrijken nog zo’n albumhoogtepunt, ‘Draze ‘n’ Cuss’, waarin Verbeek excelleert met meerlagige en afwisselende zang. Gitaar-distortion en -feedback bepalen de koers in ‘Blue And All Of (Carbon Monoride)’. Het trage ‘Till The End Of The Day’, met kinderstemmen op de achtergrond, kan minder bekoren doordat de droevige melodie en sfeer niet echt weten te ontroeren. Het eveneens trage, ‘Slow Blow’ overtuigt daarentegen wel door de sprankelende gitaar, de sfeervolle harmonica en dub-achtige sound.

Een enkele mindere song daargelaten, staat Deeper And Deeper vol met aanstekelijke en tegelijkertijd tegendraadse indierock, indiepop, new wave, post-punk, aangelengd met psychedelische invloeden. Met die ingrediënten weet Deutsche Ashram een smakelijk geheel te brouwen dat nog opvallend coherent klinkt ook. Het album is rijk geïnstrumenteerd en de noisy gitaarklanken overheersen niet te sterk, zodat in elke song de zangmelodie centraal blijft staan. Mooie en vooral ook heel bijzondere plaat.

Deutsche Ashram Bandcamp

Deutsche Ashram Website