Eigen beheer, 2021

Michel Geelen uit Boxtel blijft onvermoeibaar als het gaat om het maken van muziek. Momenteel doet hij dat onder de noemers Bambi Choclate FC en Death Star Discotheque. Liedjes maken, repeteren, (sinds kort weer) optreden en het uitbrengen van muziek: het gaat bij de Brabander bijna dag en nacht door. Van Death Star Discotheque verschijnt nu een ep met drie nieuwe songs. Die songs dragen het vertrouwde Geelen-stempel, maar er is ook iets bijzonders aan de hand.

In oktober 2020 werd Death Star Discotheque gevraagd voor een opnamesessie bij de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU). Derdejaars studenten Muziek en Technologie zochten een band om het productietraject van opnemen, mixen en masteren te doorlopen en kwamen uit bij de band van Geelen, die destijds naast hem op gitaar bestond uit Eugene Broeren, eveneens op gitaar, en Roelof van Driel op drums. In één dag werden de tracks op band gezet in de studio van de HKU. Naast de opnames verzorgden de studenten ook de mix.

Hier gaat een alarmbelletje af. Het kenmerk van bijna alle muziek die Geelen uitbrengt, ook met Death Star Discotheque, is dat die muziek goed tot zijn recht komt doordat er juist niet te veel aan gesleuteld is. Met andere woorden: het lo-fi gehalte draagt juist bij aan de charme van de liedjes. Het spel is niet al te strak en zo hoort het te klinken. Beluistering van de ep leert dat het overproductie-alarm voor niets is afgegaan. De studenten hebben goed gehoord waar het onderscheidende element van de muziek van de Brabantse band zit en dat zoveel mogelijk intact gelaten.

Dat betekent dat Three, zoals de ep is gaan heten, niet onderdoet voor het voorgaande werk (drie singles en een ep) van het trio. De titel ziet overigens niet alleen op het feit dat er drie nummers op de ep staan, maar is ook gekozen omdat met deze release een periode van Death Star Discotheque als driemanschap wordt afgesloten. In de zomer van 2021 is een bassist toegetreden tot de band.

De liedjes dan. Die zijn dik in orde. Het ruwe randje is gehandhaafd, waardoor de muziek een garagegevoel heeft. ‘Freedom of Speech’ opent punky met een eenvoudige maar doeltreffende riff. De band houdt het ook verder simpel, vooral in de tweede gitaarpartij, die voor een groot deel volstaat met het aanslaan van een paar goed geplaatste akkoorden. De surprise zit in de pianoklanken die zijn toegevoegd. Dat gebeurt gedoseerd, zodat ze de ruwe energie niet in de weg zitten. De drums klinken vrij luid en duidelijk in de mix, waardoor het felle spel van Van Driel in het refrein opvalt.

Jaren negentig lo-fi indierock horen we in ‘Colours’, dat iets lichtvoetiger klinkt dan ‘Freedom of Speech’, maar ook datzelfde energieke garagegevoel uitstraalt. Waar Geelen doorgaans voor een lichte vervorming op zijn zang kiest, daar klinkt die op de ep niet vervormd. Dat is beslist geen straf. De melodielijnen doen geen beroep op het bereik van de zanger en daardoor komt hij met zijn zang goed weg in deze muziek, waarbij zijn stem en non-pathetische voordracht goed passen. In het laatste gedeelte duikt even een tweede stem op, volgend op de oorspronkelijke zanglijn, goed getimed en bijdragend aan de zeggingskracht van de song.

Opduvels favoriet is echter ‘1000 Eyes’, waarin de band qua tempo nog een tandje bijschakelt en ook wat betreft de toonhoogte wat omhoog gaat. Geelen zingt dus ook hoger en in deze toonsoort komt zijn stem nog beter tot zijn recht. Belangrijker is echter dat met name de heerlijk raggende, schurende en een enkele keer feedbackende gitaren goed naar voren komen en het rauwe punkgevoel wordt gekoppeld aan een melodieuze aanpak. Het refrein is meezingbaar en zelfs catchy genoeg om in je hoofd te blijven hangen.

Kortom: Death Star Discotheque doet waar men goed in is en de studenten van de HKU hebben de typerende sound voor het grootste deel gelaten voor wat die is. Dat de band op deze ep zo goed klinkt, zit in de details, een paar kleine toevoegingen die het geheel naar een hoger plan tillen. Voor de rest: vertrouwde kwaliteit van een band die je beslist eens live moet zien. Het kan weer.

Three bandcamp

Death Star Discotheque website