Asphalt Tango, 2021

Zoals zoveel muzikanten zagen ook de leden van het Roemeense zigeunerblaasorkest Fanfare Ciocărlia hun inkomsten verdampen tijdens de Covid-19-lockdown. Een tournee bleek niet mogelijk en dat terwijl hun 25-jarig jubileum eraan zat te komen. Nu is deze fanfare een van de meest populaire balkanorkesten en de vele concerten en verkoop van cd’s zullen de band beslist geen windeieren hebben gelegd. Toch was het kennelijk nodig om een crowdfunding op poten te zetten om te kunnen komen tot een nieuw album. Dat album is er nu, getiteld It Wasn’t Hard To Love You.

De geschiedenis in het kort: begonnen als een heuse speedfanfare (check out Radio Pascani) is de band vanaf het tweede album Baro Biao: World Wide Wedding zijn muziek gaan larderen met invloeden uit verschillende hoeken. Het tempo zakte iets (maar snel is de fanfare nog altijd) en met uitgekiende arrangementen, een mooie mix van originele stukken en traditionals en de drive die de muziek van het orkest altijd bevat, hebben de Roemenen velen harten weten te veroveren. De originele stukken werden aanvankelijk vooral gecomponeerd door Adrian Sical, maar vanaf het vorige album is dat niet meer het geval en zijn de meeste originele songs van de hand van Koby Israëlite.

Dat vorige album, Onwards to Mars, dateert alweer uit 2016, dus het werd wel weer eens tijd voor een nieuwe plaat. Daarop laat Fanfare Ciocărlia geen echte koerswijziging horen. Israëlite is gebleven als belangrijk componist en de tendens van pure fanfare/balkan naar muziek met invloeden uit verschillende windstreken in een popjasje heeft doorgezet. Dat popjasje knelt overigens geenszins en gelukkig blijven het de tuba’s die als pompende motor van de muziek dienst doen. Daar ligt de kracht van het gezelschap, net als in de gedrevenheid die anno 2021 nog onverminderd aanwezig is.

Wat in ieder geval gebleven is: de curieuze cover. Op It Wasn’t Hard To Love You moet ‘Just The Two Of Us’ van Grover Washington Jr. (met Bill Withers) eraan geloven. Het nummer was ook te horen in de tweede Borat-film en zal als soundtrack een goede dienst hebben bewezen. De fanfare bewijst bovendien dat ze het ‘verbalkaniseren’ van bekende nummers nog niet verleerd zijn. Tot de hoogtepunten in het oeuvre van Fanfare Ciocărlia kan de song echter beslist niet gerekend worden. ‘Just The Two Of Us’ is de opener van het album en daarmee kunnen we spreken van een enigszins valse start.

Die wordt wel helemaal goed gemaakt, want alle andere nummers op deze nieuwe plaat zijn de moeite meer dan waard. Zoals ‘Babo Never Worked a Day’, wél een hoogtepunt, dat vintage Fanfare Ciocărlia combineert met een eigentijdse beat. De compositie is van Israelite en die kijkt niet op een citaatje meer of minder, wat vooral blijkt uit het overigens erg mooie ‘The Hungarian Wild Bunch’, waarin wel heel erg leentjebuur wordt gespeeld. Toch is het niet echt storend, want de bekende stukken zitten handig verpakt in composities waarin het geluid van de fanfare en de solisten uitstekend naar voren komt.

It Wasn’t Hard To Love You bevat twee heuse polka’s. Nu spelen de Roemenen muziek die met een beetje fantasie wel vaker als polka kan worden bestempeld, maar niet altijd zo duidelijk als in ‘Pannonicated Polka’ en ‘Porsche Polka’. Beide stukken passen prima tussen de andere stukken op het album en zorgen voor afwisseling. Zoals Fanfare Ciocărlia sowieso afwisselend klinkt, waarbij de eigen sound zorgvuldig wordt bewaard. Vermelding verdiend wat dat betreft ook ‘Gypsy Mambo No. 555’, met zijn Zuid-Amerikaanse invloeden, en in ‘First Aid Klezmer’ wordt klezmer verwerkt in de typische Fanfare Ciocărlia-sound, in dit geval met een poprandje.

De tijden dat de percussie slechts uit één trom en een bekken bestond, zijn allang vervlogen. In de meeste songs is tegenwoordig een drumstel te horen. Het doet wat af aan de authenticiteit, maar geeft de muziek wel een extra boost. Net als op het vorige album is de klarinet naar achteren geschoven ten faveure van saxen en trompetten. Een beetje jammer is dat wel, maar die saxen en trompetten zorgen evengoed voor een prima sound op een ook goed geproduceerd album. Vertrouwde kwaliteit en nog steeds voldoende hang naar muzikaal avontuur zorgen voor een prima album. Het is een waar feest om naar te luisteren.

It Wasn’t Hard To Love You bandcamp

Fanfare Ciocărlia @ Asphalt Tango website