Chunklet Industries, 2021

Bijna alle recensies op deze site betreffen albums en ep’s. Slechts bij hoge uitzondering wil Opduvel wel eens aandacht besteden aan een single. Ook bespiegelingen over oude opnamen of heruitgaven zijn geen zaken die je hier vaak zult aantreffen. Maar wat als de ene favoriete band een andere favoriete band covert? Simpel: dan wordt de verleiding zo groot dat die niet is te weerstaan. Dat is het geval met een single die bij het in Atlanta, Georgia gevestigde Chuklet Industries is verschenen. Daarop covert Come twee songs van The Gun Club, vandaar de titel aka The Come Club.

The Gun Club is uiteraard de band van de veel te vroeg gestorven Jeffrey Lee Pierce. Zijn verscheiden in 1996 bracht bij menigeen een schok teweeg. Met zijn bezwerende stemgeluid tilde hij de op blues geënte alternatieve rock van de band naar grote hoogte. Er valt natuurlijk over te twisten, maar voor Opduvel zijn vooral de eerste drie albums Fire of Love, Miami en The Las Vegas Story ware klassiekers. Voor veel muzikanten is Pierce een voorbeeld. Voorbeeld: in zijn autobiografie Sing Backwards and Weep steekt Mark Lanegan zijn bewondering voor Pierce niet onder stoelen of banken.

Waar The Gun Club vooral in de jaren tachtig en een beetje in de jaren negentig furore maakte, daar deed Come dat in de jaren negentig. Vooral het eerste album Eleven : Eleven is een fantastische plaat, maar ook de albums daarna zijn niet te versmaden. Ten tijde van de eerste twee albums bestond Come uit Thalia Zedek (gitaar/zang), Chris Brokaw (gitaar/zang), Sean O’Brien (bas) en Arthur Johnson (drums). De twee laatstgenoemden ruimden in 1995 het veld, waarna Come nog twee albums maakte voordat de band in 1999 werd opgedoekt. In 2013 deed de band een reünietour, waarbij ook het Amsterdamse Bitterzoet werd aangedaan. Helaas zagen veel te weinig mensen hoe de oude songs van de groep nog altijd een diepe indruk wisten te maken.

En nu is er dus een single waarop Come twee Gun Club-songs doet. De audio van de beide songs is afkomstig van een video-opname van een reeks Gun Club-covers die de band uitvoerde in TT the Bear’s in Cambridge, Massachusetts op 10 november 1993, als onderdeel van het verjaardagsfeest van de Bostonse promoter Billy Ruane (overleden in 2010). De audiokwaliteit laat naar de huidige maatstaven misschien wat te wensen over, maar hee, het gaat hier om twee songs uit het begin van de jaren tachtig en destijds was de audiokwaliteit ook niet perfect. Niet zeuren dus, de garagesound klinkt best goed.

Come covert de eerste twee songs van Fire of Love: ‘Sex Beat’ en ‘Preaching The Blues’. Die laatste song is een lied van Robert Johnson, dat door Come in het arrangement van Pierce wordt gespeeld. Waar de meeste Come-songs worden gezongen door Zedek en een aantal ook door Brokaw, daar horen we hier drummer Johnson op de lead vocals. Uiteraard is hij geen Jeffrey Lee Pierce maar hij brengt het er vocaal uitstekend vanaf terwijl hij hard doorhakt op zijn drumkit. Instrumentaal zet de band de song wat vetter aan dan het origineel en foutloos speelt Come niet, maar daar staat een dosis speelplezier tegenover die werkelijk uit de speakers knalt. En er is dat heerlijke gitaargeluid van de groep, dat niet optimaal tot zijn recht komt maar goed genoeg om dat overrompelende effect te hebben dat veel van de eigen songs ook teweegbrengen. Daarnaast is het verdomd leuk om Come in een hoog tempo te horen spelen.

Ook ‘Sex Beat’, een originele song van Pierce, is een uptempo nummer en hierin neemt Brokaw de leadvocalen voor zijn rekening. Opnieuw is de song wat vetter aangezet dan het origineel, maar het zijn de wat rammelende gitaarpartijen die maken dat de versie van Come beslist overeind blijft. De aanstekelijke riff klinkt wat modderiger dan in het origineel en ook dat pakt goed uit. Deze in een oplage van 250 op vinyl verschenen single is een zeer aangename verrassing. Wie nieuwsgierig is naar de andere Gun Club-nummers die Come op die bewuste avond heeft gespeeld: op Youtube is de hele set te vinden.

aka The Come Club bandcamp