Eigen beheer, 2021

“Music & lyrics by a man called M / Vocals & instruments by a man called M”, dan weten we inmiddels wel hoe laat het is. De nooit rustende muzikant uit Boxtel Michel Geelen heeft weer een nieuw project, deze keer onder de naam The Summerkids Are Here. Opgenomen in coronatijd in zijn thuisstudio Shabby Roads ziet nu een eerste proeve van bekwaamheid het licht, een single met twee nummers die via Bandcamp digitaal zijn verschenen.

Geelen maakt al jaren muziek, van punk tot indierock en met invloeden variërend van country tot hiphop. In The Galactic Lo-Fi Orchestra was er ruimte voor meer uitgewerkte liedjes met wat muzikale versieringen, terwijl in een van de huidige projecten, Bambi Choclate FC juist basic lo-fi punk het uitgangspunt is. Een ander muzikaal vehikel waarin Geelen als voortrekker betrokken is, is de band Death Star Discotheque, een alternatieve rockband met een behoorlijk rauwe sound.

De man uit Boxtel is eigenlijk continu in zijn eigen kleine muziekruimte te vinden en naast het spelen in bands is hij ook graag in zijn eentje in de weer om liedjes in elkaar te knutselen. Zo is ook de muziek van The Summerkids Are Here ontstaan, waarin de hand van Geelen, die de nummers schijnbaar achteloos uit zijn mouw schudt, duidelijk te herkennen is. Dat wil zeggen dat de sound weer heerlijk lo-fi is, zonder productioneel schaafwerk of onnodige opsmuk, en dat de zang weer licht vervormd klinkt. Het is een handelsmerk dat zijn charme na al die jaren nog niet verloren heeft.

Volgens eigen zeggen maakt The Summerkids Are Here charming lo-fi pop, met fuzzy gitaren, rammelende drums, spaced out synths en meer. Daar is weinig van gelogen, zo blijkt uit de twee nummers die nu zijn verschenen. Ten opzichte van de vorige uitgave van de Brabander, de cassette van Bamba Choclate FC, is de muziek wat minder punky en meer poppy en is ook wat toetsenwerk toegevoegd.

‘Happy (I’m Going Home)’ begint met keyboardbliepjes, voordat de song echt opgestart wordt met gitaar, drums, bas en toetsen, in een wat loom tempo. Met name uit het refrein blijkt de popsensibiliteit van The Summerkids Are Here, maar de song heeft ook een rocksound en doet denken aan een poppy jaren negentig alternatieve rockband. Mooi is hoe de verschillende elementen (bliepjes, gitaarlick, zang, refrein) in elkaar vallen en een ogenschijnlijk simpele song opleveren die stiekem veel meer is dan alleen een lekker deuntje.

Het kortere ‘You’re Gonna Be Alright’ is een stuk sneller en ook feller. Opnieuw zijn de keyboards all over the place, in een song die recht vooruit rockt maar ook lekker rammelt (vooral in het drumwerk). Het refrein is een aardige oorwurm en gonst nog na in het hoofd nadat de song afgelopen is. Na ruim twee minuten is het al klaar. Guided By Voices zou het in de oude gloriedagen ook zo doen. The Summerkids Are Here is het zoveelste project van Geelen en het is er weer een die de moeite van het beluisteren meer dan waard is. Benieuwd of er nog meer songs in het vat zitten, of dat de immer productieve muzikant alweer met iets nieuws bezig is. Dat hij altijd bezig is, is een gegeven.

Happy (I’m Going Home) bandcamp

You’re Gonna Be Alright bandcamp