Eigen beheer, 2020

Het Onafhankelijk Cultureel Centrum In It (OCCII) is een in Amsterdam gevestigde zelfvoorzienende en autonome onafhankelijke locatie. Als zodanig biedt het onder andere een een podium voor underground musici en radicale muziekacts. Het centrum bestaat sinds 1992 en wordt bijna volledig gerund door vrijwilligers. Net als andere culturele instellingen, lijdt ook OCCII onder de maatregelen die het gevolg zijn van het Covid-19 virus. Enige steun is dus welkom.

Bij OCCII zitten ze niet bij de pakken neer en maken ze van de nood een deugd. Zo is nu een verzamelaar uitgebracht, een vinylsingle met vier bands die elk een song aanleveren. Het idee voor de compilatie stamt overigens al van voordat het virus toesloeg. In mei vorig jaar vond op initiatief van het cultureel centrum een DiY-conferentie plaats op vrijplaats Binnenpret in Amsterdam-Zuid. Tientallen organistoren uit het hele land praatten daar over een aantal stellingen en na afloop volgde een diner en een concert. Onder de aanwezigen bevonden zich ook veel muzikanten die in een band zitten en vier van die bands zijn bereid gevonden om een track af te staan voor deze op roze vinyl uitgebrachte compilatie.

Als met de vier tracks die op de verzamelaar staan een antwoord moet worden gegeven op de vraag of er nog wat interessants gebeurt in de vaderlandse underground, dan luidt het antwoord zonder meer ‘ja’. Elke band heeft een sterke track geleverd en daardoor is de korte compilatie er een zonder zwakke plekken, iets wat je van de meeste langere verzamelaars niet kunt zeggen.

Het schijfje opent met ‘PÅLÆGSCHOKOLADE’ van het Amsterdamse trio Lange Niezel (genoemd naar een straat in het Wallengebied). Deze band speelt post-punk. Nu wordt daar tegenwoordig heel veel onder geschaard, dus dat zegt niet zoveel. Wat in ieder geval goed te horen is, zijn de jaren tachtig wave/synthpopinvloeden, maar Lange Niezel is ook duidelijk punk. Tekstueel is ‘PÅLÆGSCHOKOLADE’ een spel met taal (iets over hagelslag die wegwaait door de harde wind) dat absurdistisch en mede door de lijzige zang droogkomisch klinkt. Mooi is hoe de muziek na tweeënhalve minuut een flinke boost krijgt.

Uit Nijmegen en Amsterdam komt de d-beat punkband Oust. Behalve de typerende beat is het bij deze muziek belangrijk dat de riff simpel en doeltreffend is. En dat is het geval in ‘Fuck Your Band’. Met de energie zit het ook wel snor, mede door de stuwende baslijn en de overtuigende zangeres, die lekker in de mix zit en niet boven de muziek uit krijst. De song bestaat overigens niet uit slechts één ideetje, maar kent een wisseling van tempo en intensiteit, maar niet van temperament. Daaraan geen gebrek.

Kant B opent met ‘Comfort Zone’, van de hardcore punkband Gif. Ook hier is sprake van een overtuigende zangeres en belangrijke rol voor de bas. De DiY-attitude straalt van de harde sound af, waarbij de laag gestemde gitaar opvalt. Het is klaar in een minuut en 45 seconden. Je krijgt zin om mee te schreeuwen: “get out of my comfort zone!” Lekkere vuige punk uit Groningen.

Ponyclub Tartiflette gaat er echter met de hoofdprijs vandoor. De ‘free punk’ van dit Amsterdamse duo is chaotisch, knotsgek, noisy en freaky. Alles mag, alles kan en een rempedaal is afwezig. De muziek schiet alle kanten op, de gitaar maakt weirde capriolen, de vocalen zijn in your face en de drums komen rechtstreeks uit de garage. Het tweetal doet ook aan elektronische ontregeling, maar eigenlijk is de muziek een en al ontregeling. Toch klopt het als een bus. Soms lijkt het hele bouwwerk in te storten, maar dan volgt steevast een nieuw salvo van energie.

De OCCII DiY Compilation is een afwisselend schijfje waar muzikaal de begeestering vanaf spat, lekker kort en zonder tracks om te skippen. Doe er je voordeel mee, je steunt dan meteen een podium dat doorgaans een puike programmering heeft. De oplage is beperkt tot 300 stuks, dus wacht niet te lang.

OCCII – DiY Compilation bandcamp

OCCII website