Box, 2019

Lower Slaughter is een band die is opgericht in het Engelse Brighton. Twee jaar geleden verscheen het debuutalbum What Big Eyes. Sindsdien is zangeres Sinead Young terugverhuisd naar het Schotse Glasgow. Daarmee is de band een lange afstandsproject geworden, maar het is aan het nieuwe album Some Things Take Work niet af te horen. De groep klinkt springlevend, werkt zijn sound nog iets beter uit dan op het debuut uit 2017 en het geheel klinkt organisch en volwassener dan het debuut. Toch zijn er wat kritische kanttekeningen te maken.

De muziek van de Britten is een mix tussen rock, hardrock en punkrock. De band is niet helemaal op een stijl vast te pinnen, al kunnen per song elementen uit een bepaald genre overheersen. In de langzamere nummers en passages neigt de muziek naar (doom) metal, terwijl in de hogere tempi overduidelijk geknipoogd wordt naar hardcore punk. Door tussen de stijlen te laveren, zorgen de muzikanten voor afwisseling en dat doet het album goed.

De openers van beide kanten spreken wat dat betreft boekdelen. ‘Gas’ opent kant A met een portie Black Sabbath-achtige metal, terwijl ‘Hindsight’ op kant B juist opent met punkrock die eind jaren zeventig uit de mouw van een stel Britse punkers geschud zou kunnen zijn. Beide songs bevatten echter meer elementen dan hiervoor genoemd. In ‘Hindsight’ wordt gas teruggenomen in een indierockachtig middenstuk, terwijl in ‘Gas’ in dat middenstuk het tempo en de energie juist toenemen.

Belangrijke troef van Lower Slaughter zijn de vocalen. Young zingt over gedoemde relaties en over haar geestesgesteldheid. Het is geen vrolijke boel, maar de zangeres kruipt niet zozeer in een slachtofferrol, hoewel ze zich wel kwetsbaar opstelt. Ze lijkt haar innerlijke demonen te bezweren met haar overtuigende voordracht en persoonlijke teksten. Haar stem is niet heel krachtig maar ook niet dunnetjes en zij weet te voorkomen dat de emoties doorslaan in valse pathetiek. Emoties toont ze wel degelijk, in overvloed, maar het zijn geloofwaardige gemoedsbewegingen van een vrouw die met beide benen op de grond staat.

Een ander belangrijk pluspunt van de muziek van deze band is de sound. Die heeft een doomy glans en klinkt basic. Het zou makkelijk zijn om met hulp van een ijverige producer het bandgeluid op te krikken naar epische proporties, maar Wayne Adams, die ook al goed werk verrichte met het onlangs verschenen Plaguey van Fine China Superbone, houdt de sound bescheiden en aards. Dus horen we een eerlijke mix en geen aangedikte gitaren of opgeklopte vocalen. Een beetje dof klinkt het album wel, maar dat past eigenlijk wel bij de muziek van Lower Slaughter. Het geluid zal voor de gemiddelde metalfan waarschijnlijk niet omvangrijk genoeg zijn, hoewel de muziek de nodige metalelementen bevat.

Ondanks de genoemde pluspunten overtuigt Some Things Take Work niet over de hele linie. Hoe overtuigend de sound en hoe bevlogen de band ook klinkt, de meeste songs hebben niet echt memorabele melodieën of een onontkoombare hook, twee zaken die ervoor moeten zorgen dat de nummers zich in je hoofd nestelen. Zo glijden soms hele minuten voorbij zonder dat je geest geprikkeld wordt. Dat komt ook doordat na een tijdje wel duidelijk is waar Lower Slaughter de mosterd haalt en dan worden sommige nummers, ondanks dat nergens op safe wordt gespeeld, inwisselbaar. Zo kan het zomaar gebeuren dat ‘Into The Woods’ overgaat in ‘Revenant’ en ‘Splits’ in ‘The Measure Of Man’ zonder dat je er erg in hebt.

‘Reboundaries’ is met zijn lichtvoetige ritme dan weer wel volledig overtuigend en het album sluit af met ‘The Body’, een song waarin de band nog een keer alles uit de kast lijkt te trekken en waarin Young excelleert. Het contrast tussen het delicaat gezongen “Let me show you my love / Let me express my devotion” en de rauwe gezongen kreten daarna is fraai.

Alles bij elkaar genomen is Some Things Take Work vooral een goed klinkend en degelijk tweede album van een band waar ongetwijfeld nog groei in zit. Binnen de eigen stijl van de band zijn nu al invloeden uit bijvoorbeeld americana, post-rock, doom, noiserock en blues te ontwaren en er bestaat dus volop ruimte voor ontwikkeling. Lower Slaughter is een band om te blijven volgen.

Some Things Take Work bandcamp