Harmonics And Nonadaptive Sounds, Goor

Zaterdag 19 januari 2019

In het kader van Harmonics And Nondadaptive Sounds (H.A.N.S.) treden vanavond twee Bulgaarse acts op in de huiskamer van Hans van der Velden in Goor: Mytrip en Evitceles. Het blijken twee muzikanten te zijn die ieder een heel andere kant van het ambient- en dronespectrum belichten. Met dus ook een verschillend, maar even bevredigend, resultaat.

Mytrip is Angel Simitchiev, die muziek maakt met zijn laptop en elektronica. Zijn donkere ambient komt goed tot zijn recht op het album Filament uit 2016, vooral in de langer uitgesponnen tracks zoals ‘Lustre’, waarop Mytrip op beheerste wijze toont hoe een stuk opgebouwd moet worden. De muziek bevat geen overbodige tierlantijnen, maar is ook zeker niet minimalistisch. In de lagen die de Bulgaar over elkaar legt in samenhang met andere geluiden, gebeurt steeds iets en met zijn muzikale ingrediënten weet Mytrip spanning te creëren.

De muziek is donker en Mytrip staat vanavond ook in het donker, want zoals vaker gaan de lichten in de woonkamer uit op een paar lampjes na. Je zou de muziek die de Bulgaar brengt dark ambient kunnen noemen, maar er komen straaltjes licht door de donkerte heen. Zoals op zijn platen, bouwt Mytrip zijn muziek ook nu zorgvuldig op, al is het niet zo dat hij doelbewust naar climaxen toewerkt. Er is meer sprake van een flow waarin alle klanken die hij produceert hun plaats hebben.

Mytrip’s muziek bevat meer inhoud dan oppervlakkige beluistering doet vermoeden. Gelukkig slaagt de muzikant er goed in om zijn set zo op te bouwen dat het niet moeilijk is om bij de les te blijven. Zo is er in het laatste deel van het concert even een lichte beat te horen, niet dwingend maar op de achtergrond aanwezig, als om de muziek voorzichtig richting te geven.

De combinatie van donkere lage tonen – die meer zijn dan alleen een onderlaag – en de andere geluiden die zo nu en dan richting een heuse melodie gaan, is er een die uitstekend werkt. Helemaal abstract is de muziek dus niet. Na ongeveer twintig minuten vallen de lage tonen even weg en vooral dan blijkt Mytrip ook zijn lichte kant te hebben. Uiteindelijk werkt hij subtiel naar het einde van de set toe.

In mei 2018 brachten Mytrip en Evitceles samen een album uit, getiteld Protective. Het is een geslaagde samenwerking waarop beide artiesten ieder twee stukken afzonderlijk brengen, naast twee gezamenlijke werken. De twee verschillende muzikale werelden blijken goed samen te gaan. Vanavond in Goor komt vooral naar voren dat de beide muzikanten qua muzikale aanpak behoorlijk verschillen.

Evitceles is Etien Slavchev, uit Sofia. Zijn muziek is afwisselend, getuige de ep’s en albums die op verschillende labels zijn te vinden en waarop dansinvloeden doorklinken, soms tot dubstep aan toe. Die dansinvloeden blijven veelal achterwege vanavond, maar het is direct duidelijk dat Evitceles uit een ander muzikaal vaatje tapt dan Mytrip, al kiest hij er vanavond voor om vooral zijn ambient-kant naar voren te laten komen.

De lange man uit Sofia moet het niet zozeer hebben van een zorgvuldige opbouw, maar van de variatie die hij in zijn spel aanbrengt. De muziek komt daardoor wat fragmentarisch over. Dat levert een minder spannende luisterervaring op dan bij Mytrip, maar daar staat wel wat tegenover waardoor de muziek toch constant boeit. Het arsenaal aan geluiden waarover Evitceles kan beschikken, is immens, inclusief stemsamples, en daarvan komt het nodige voorbij. Mooi is als de ondergrond wegvalt, een vrouwenstem hoorbaar is en Evitceles dat omringt met ontregelende geluiden. Minder is dat een foutje zorgt voor een hapering, waardoor de trance even wordt verstoord.

Tegen het einde gaat het volume omhoog, is daar uiteindelijk toch een beat, al is die niet erg dansbaar. ‘Broken dance music’ noemt Slavchev het zelf aan het begin van de avond. Dat is wel een goede omschrijving van het laatste gedeelte van zijn gevarieerde set. Al met al kan weer teruggekeken worden op een succesvolle editie van Harmonics And Nonadaptive Sounds.

Mytrip bandcamp

Evitceles bandcamp

Harmonics And Nonadaptive Sounds website