Hominid Sounds, 2018

Remote Viewing is een vijftal dat bestaat uit drie leden van het in 2016 ter ziele gegane Palehorse, aangevuld met leden van Million Dead en aan paar andere bands. Het bij Hominid Sounds verschenen debuut heet Blood Loss en daar is helemaal niets mis mee. Als je van smerige, tussen doom-, sludge- en post-metal en hardcore en noise in liggende muziek houdt, tenminste.

De band uit Londen windt er geen doekjes om: alles wordt uit de kast getrokken om de imponerende sound vorm te geven: sludgy gitaarriffs, getergde vocalen, laag gestemde bas en zware drums. Het is een mix die meer bands hanteren, maar de mannen van Remote Viewing weten er op overtuigende wijze hun eigen draai aan te geven.

En waar gaat het dan over? De band geeft het zelf aan: “The music tells the story of cousins choking to death on the night bus. Of failed suicide attempts in provincial supermarket carparks. Of quiet, kind, generosity. Of parents dying. Of beautiful flower arrangements. Of a lack of patience, and then reprieve.” Humor kan de band niet worden ontzegd, getuige ook een songtitel als ‘Whitney Houston,We Have a Problem”.

Maar terug naar de muziek, want daar gaat het om. Waar Palehorse het met twee bassen deed, doet Remote Viewing het met twee gitaren. En slechts één bas dus. Dat neemt niet weg dat de muziek agressief is. De nadruk ligt wat meer op metal en minder op noiserock, maar dat element is wel degelijk nog aanwezig, evenals de hardcore-invloed die ervoor zorgt dat de band ver weg blijft bij standaard metal en bovendien niet te netjes klinkt. Meest opvallend is echter de doom-sluier die over het geheel ligt.

Met feedback van beide gitaren wordt opener ‘Suitcase Full of Exposure’ ingeleid. Daarna volgt een trage doom metalriff waar zanger Nikolai von Stieglitz zijn gal over mag spuwen. De vocalen zijn niet naar voren gemixt maar klinken even hard als de instrumenten. De gepijnigde kreten missen desondanks hun uitwerking niet. Het tempo is traag en de song klinkt daardoor als een log gevaarte, een vrachtschip vol smerige drek. Het tempo gaat omhoog naar midtempo in ‘Fuck a Church’, dat echter halverwege terugzakt naar zeer traag, waardoor het doomgehalte aanzienlijk toeneemt. Even verderop wordt gas teruggenomen, doet post-metal zijn intrede, waarna aan het einde nog even een stevige kopstoot wordt uitgedeeld.

Het hard beukende ‘Sonic Euthanasia’ volgt. Remote Viewing toont zich ritmisch een hoogstaande band; alleen maar rechttoe rechtaan rammen is er niet bij, de ritmesectie toont zich in alle zwaarte ook zeer beweeglijk. Het draagt wonderwel bij aan de agressiviteit van de muziek. De songs lopen in elkaar over en dat geeft het album een heerlijke flow, nergens wordt de spanning helemaal losgelaten. In ‘Pelican’t’ wordt een mooi evenwicht gevonden tussen langzaam en hard beukwerk en melodieus gitaarwerk. De vocalen klinkend wanhopig, lamenterend, hier en daar afgewisseld met een lage grunt of praatzang.

Kant B van de lp opent met ‘Limbs to Fold’. Met een trage, zware, volle riff wordt de doom benadrukt. De emotie druipt van iedere noot af: woede en depressiviteit gaan samen. Het stuk duurt ruim zeven minuten, maar vijftien was ook goed geweest. De kracht van de eenvoud is enorm. Enige variatie wordt wel aangebracht, door even naar voren komende gitaarmotieven of door incidenteel een grunt in te zetten. Na deze emotionele mokerslag is Opduvel rijp voor de sloop, maar er volgen nog twee stukken. In ‘Whitney Houston, We Have a Problem’ wordt het trage tempo voortgezet, maar het stuk is niet rechtlijnig. Er is meer ruimte voor melodie in de gitaren en feedback wordt op prachtige wijze gebruikt om de sound te kleuren. Na vijf minuten wordt het tempo opgeschroefd en volgt een stuwend slot. ‘Tastes of Nothing’, tot slot, begint fel, maar slaat volledig om nog voor de tweeminutengrens gepasseerd is. Lange tonen overheersen nu, een zeer verrassende move die grandioos uitpakt.

Blood Loss is een boosaardige, donkere, agressieve en depressieve plaat die is geladen met oprechte emotie. Dat komt aan, en hard ook. Maar zo willen we het en niet anders.

Blood Loss bandcamp

Remote Viewing website