De Studio, Antwerpen
Zaterdag 25 en zondag 26 augustus 2018

In de vakantieperiode mag het reguliere concertaanbod elk jaar een dipje vertonen, het stikt wel van de grotere en kleinere zomerfestivals. Een van de interessantste vindt plaats aan het einde van die periode in De Studio en de Sint Joriskerk in Antwerpen. Summer Bummer Festival is de naam, en dat festival vindt zijn oorsprong in de Oorstof-reeks. Dat zijn concerten van het uitdagende soort die in De Studio door Sound in Motion worden georganiseerd.

De organisatie van Summer Bummer laat zich niet op een stijl vastpinnen, maar het mag duidelijk zijn dat het hier om de meer experimentele, avontuurlijke en vrije kant van het muzikale spectrum gaat. Sommige artiesten treffen elkaar voor het eerst op het podium, wat een spannende interactie in het vooruitzicht stelt. Het is ook wat dit festival van vele andere onderscheidt: de muzikale uitdaging staat voorop en dat geldt zowel voor het publiek als voor de muzikanten. De tweedaagse editie van dit jaar heeft een aantal veelbelovende acts op de bill staan, waarvan er hieronder vijf worden uitgelicht.

Craig Leon
De oorspronkelijk uit Miami afkomstige Craig Leon was niet alleen producer van onder andere The Ramones, Blondie, Richard Hell en Suicide, hij maakte samen met Cassell Webb ook Nommos, dat in 1981 op het Takoma-label van John Fahey verscheen. Het was een baanbrekend werk met vooruitstrevende analoge elektronische muziek. Lange analoge synthklanken, elektronische drums, minimale ritmiek en simpele maar subtiele elektronica zijn de ingrediënten voor het anno 2018 nog steeds relevante album. Leon is gedurende zijn muzikale loopbaan met zeer verschillende muzikale stromingen in de weer geweest, zoals klassieke muziek en folk (hij schreef voor de Ierse zangeres Méav). Tijdens Summer Bummer brengen Leon (elektronica) en Webb (elektronica, stem) live de originele versie van Nommos, aangevuld met nieuw werk dat zal verschijnen in de Anthology of Interplanetary Folk Music-reeks.

Craig_Leon_Nommos


The Founder Effect feat. J. Spaceman

Wie enigszins thuis is in de Britse improscene, zal bij de namen John Coxon (gitaar), Steve Noble (drums), Pat Thomas (piano) en Alan Wilkinson (saxen, basklarinet) spontaan een vreugdedansje maken. Hier staat straks een aantal beeldbepalende muzikanten uit de Britse jazzscene op het podium. Zij zullen worden bijgestaan door gitarist J. Spaceman (Jason Pierce), bekend van Spacemen 3 en Spiritualized, waarvan volgende maand het nieuwe album And Nothing Hurt zal verschijnen. De vijf muzikanten zijn ieder op hun eigen wijze met muziek bezig en dat betekent dat het alle kanten uit kan gaan. Onvoorspelbaar en spannend.

foundereffect kopie


Sanskriti Shesthra en Andreas Wildhagen
De Nepalese percussioniste Sanskriti Shesthra maakt al sinds haar vierde levensjaar muziek. Voor haar studie verhuisde zij naar Oslo. Shesthra versmelt oosterse en westerse muziek en improviseert en experimenteert. Daarvoor gebruikt zij een niet-traditionele, uitgebreide tabla-set up. De Noorse slagwerker Andreas Wildhagen is te vinden in Paal Nilssen Love Large Unit, Knyst! en Momentum. Daarnaast maakt hij ook als solo-artiest muziek. Samen met Shesthra maakt hij deel uit van Avatar. Tijdens Summer Bummer zullen de Nepalese en de Noor met drums en tabla tarang (een set van tien tot zestien tablas) voor het eerst als duo samenspelen.

Wildhagen_Shrestha_c_G_Vandepoele


Joe McPhee, Mette Rasmussen en Dennis Tyfus

Ook een niet-alledaagse combinatie. De Amerikaanse saxofonist/trompettist Joe McPhee is een (free)jazzveteraan, waarvan de eerste uitgave als leider al in 1969 verscheen. Ondanks zijn 78 jaren is hij nog zeer actief, waarbij hij ook regelmatig op de Europese jazzpodia te vinden is. De veel jongere Deense altsaxofoniste Mette Rasmussen is ook een bezige bij, waarbij zij zich aan genregrenzen niet zoveel gelegen laat liggen. Zo was zij onlangs nog in de weer met Godspeed You! Black Emperor en Cocaine Piss. Samen met Dennis Tyfus (stem, tapes en objecten) vormt zij Bazuinschal, waarvan de eerste release tijdens Summer Bummer zal worden gepresenteerd, maar dan dus aangevuld met de klanken van McPhee.

tyfus_Rasmussen_McPhee


The Attic (Rodrigo Amado, Gonçalo Almeida en Onno Govaert)

Een van de mooiste jazzplaten van het afgelopen jaar is The Attic van tenorsaxofonist Rodrigo Amado, bassist Gonçalo Almeida en drummer Marco Franco. De drie Portugezen haalden het beste in elkaar naar boven en dat resulteerde in veelzijdige en dynamische freejazz. Tijdens Summer Bummer zal niet Franco maar de Nederlander Onno Govaert achter de drumkit plaatsnemen. Hij is lid van het onvolprezen Cactus Truck en The Polyband en werkte met een keur aan muzikanten binnen en buiten de Amsterdamse jazzscene. Het belooft een spannende muzikale ontmoeting te worden.

De hiervoor aangestipte artiesten zijn slechts vijf van de interessante acts die Summer Bummer dit jaar te bieden heeft. Op zaterdag zijn verder nog te zien/horen: de gebroken en pulserende beats van Philipp Quehenberger, een mengeling van rieten, percussie, arp synth en piano van Christoph Erb, Frank Rosaly en Jim Baker, resonerende muzikale klanken van Limpe Fuchs, die samenwerkt met Gerard Herman, de krachtige en ritmische improvisatie van M(h)ysteria (Giovanni Di Domenico, Jacob Warmenbol en Laurens Smet) en de jonge Belgische honden van Kreis (Stan Maris, Kobe Boon en Benjamin Hermans), die op zoek gaan naar nieuwe combinaties van klanken en instrumenten in een opvallend intieme muzikale setting die ergens zweeft tussen jazz, klassiek en folklore. Op zondag zullen Didi Kern en Philipp Quehenberger met drums en keyboards hun power impro ten gehore brengen, doen Alexander Hawkins, Tobias Delius en Eric Boeren het zonder ritmesectie en wordt het baritonsaxduo g a b b r o uitgebreid tot kwartet. Limpe Fuchs zal op zondag een improvisatieworkshop geven. Daarnaast is er een platenbeurs, worden films vertoond en wordt ook de inwendige mens niet vergeten, want er er is een stand met huisgemaakt slow food.

Summer Bummer Festival
Zaterdag 25 en zondag 26 augustus 2018
De Studio, Maarschalk Gerardstraat 4, Antwerpen
Aanvang (op beide dagen): 15:00 uur

Programma zaterdag:
Craig Leon plays Nommos
Philipp Quehenberger
Jim Baker – Frank Rosaly – Christoph Erb
Sanskriti Shrestha – Andreas Wildhagen
Limpe Fuchs – Gerard Herman
M(h)ysteria
Kreis

Programma zondag:
The Founder Effect feat. J. Spaceman

Joe McPhee – Mette Rasmussen – Dennis Tyfus
Rodrigo Amado – Gonçalo Almeida – Onno Govaert

Alexander Hawkins – Tobias Delius – Eric Boeren
Didi Kern – Philipp Quehenberger
G A B B R O 4
Limpe Fuchs Workshop

Meer informatie is te vinden op soundinmotion.be.

SummerBummer_Poster_Full