Dronarivm, 2018

Aan het eind van de jaren tachtig was de uit San Francisco afkomstige Brock Van Wey onderdeel van de rave scene aldaar. Als DJ organiseerde hij steeds vaker zijn eigen deep house en ambient-evenementen. Uiteindelijk voelde hij zich niet meer thuis in de scene en zocht hij zijn toevlucht in China. Vanaf 2007 maakt hij albums onder de noemers bvdub, Earth House Hold en East Of Oceans. Tegenwoordig resideert de muzikant in Warschau.

Van Wey is een productief muzikant, want A Different Definition Of Love is inmiddels zijn dertigste album in elf jaar tijd. De plaat verschijnt op het Russische label Dronarivm, waarop onlangs ook sterke cd’s van Aaron Martin & Machinefabriek (Seeker) en Bruno Sanfilippo (Unity) zijn uitgebracht.

A Different Definition Of Love bestaat uit zes lange tracks en is dus een lang album. bvdub neemt de tijd. Bij de eerste onbevangen beluistering kabbelt de muziek een beetje voort, overigens op aangename wijze. Maar bvdub biedt meer. Als je het laat bij oppervlakkige beluistering, waartoe de muziek eerlijk gezegd ook uitnodigt, mis je veel. Veranderingen treden langzaam op, soms haast onmerkbaar. Texturen verschuiven als vanzelfsprekend, accenten worden verlegd en lagen toegevoegd of afgepeld.

Het gebeurt allemaal op minimale wijze. De emotionele lading is groot, maar de wat melancholieke sfeer blijft constant gedurende het hele album. bvdub maakt muziek zonder fratsen, zonder overbodige versieringen en zonder enig effectbejag. Er zijn wel detailverschillen. Veel zelfs. Soms heeft de muziek een neoklassieke inslag en soms tovert Van Wey een onverwachte wending tevoorschijn, zonder aan de voorzichtige opbouw te tornen. Zo komt aan het eind van ‘Flightless [F]lowers’ een heldere melodie naar voren.

In ‘Oathless [O]ceans’ is in het eerste gedeelte een gitaarmelodie het leidende motief. Daaromheen drijven wolken van synthklanken, rustig en bedaard. Die wolken veranderen van vorm, worden door de muzikale wind bijeengedreven of juist uiteen geblazen. Alles op serene wijze, zonder haast en zonder opsmuk. De gitaarmelodie maakt plaats voor een melodie van een vervormde piano en nu zijn ook menselijke stemmen te ontwaren, niet om een tekst te uiten maar ingebracht als instrumenten, op abstracte wijze.

‘Rainless [R]ivers’ kent een zeer traag post-rockmotief dat steeds wordt herhaald, terwijl daaromheen de synthklanken stapelen, aanzwellen en afnemen. Knap is hoe bvdub een schijnbaar onveranderlijk landschap weet te veranderen op natuurlijke wijze, soms zonder dat je het in de gaten hebt. Zo neemt een pianomelodie het post-rockmotief van synths over terwijl de sfeer van het stuk onaangetast blijft.

‘Gainless [G]estures’ wordt geleid door een voortgaand patroon van een akoestische gitaar, waarvan de aanslagen en vingerbewegingen op de snaren te horen zijn. Ook hieromheen wordt een web geweven van klanken die opkomen en wegsterven. Aan het eind is het patroon in de wolken verdwenen en resteren de rustgevende lange klanken. In ‘Eyeless [E]choes’ is de piano het instrument dat het motief weergeeft. Die piano komt zelfs heel sterk naar voren als de synthwolken verdwijnen. Daarna wordt het tempo vertraagd en maakt het hoopvolle motief plaats voor een somberder melodie. Tot slot duikt in ‘Tearless [T]owers’ een overheersende orgelklank op en keren de menselijke stemmen terug. Het levert een mooie combinatie van post-rock en neoklassiek op.

De titels van de tracks bestaan uit twee woorden die met dezelfde letter beginnen. Wie de tussen haakjes geplaatste letters achter elkaar zet, ziet het woord ‘Forget’ verschijnen. Het is een spel met woorden dat benadrukt dat door Van Wey overal over is nagedacht en niets aan het toeval is overgelaten. Toch is er muzikaal avontuur, maar daar moet je wel even voor gaan zitten omdat dat avontuur zich vaak in de diepte afspeelt en niet aan de oppervlakte. A Different Definition Of Love is een ideale plaat om te onthaasten. Tegelijkertijd heeft de muziek genoeg inhoud om het brein aan het werk te zetten. Het is muziek van een wonderlijke schoonheid.

A Different Definition Of Love bandcamp

bvdub website

bvdub / Brock Van Wey bandcamp