Zona Watusa, 2017

Zona Watusa is een gloednieuw label, gesitueerd in Barcelona en gerund door Nederlander Max Thijssen. Het label brengt de muziek digitaal en op cassette uit. Style Synonymous With Technique van D. Glare is de eerste uitgave en als de muziek op deze tape exemplarisch is voor wat Zona Watusa te bieden heeft, dan is de toekomst veelbelovend.

D. Glare is Dominic Glare, afkomstig uit het Engelse Leeds. Hij bracht eerder twee cassettes uit op Opal Tapes, 68 Samples At 68 BPM For Phased Heads (februari 2016) en 4 Oscillators & 130 Samples At 130 BPM (maart 2017). De titels duiden op een klinische en technische muzikale benadering en de titel van de nieuwe tape doet dat eveneens vermoeden. Toch klinkt Glare’s muziek niet te bedacht of emotieloos.

Style Synonymous With Technique is tot stand gekomen door het gebruik van field recordings, percussie, rietinstrumenten en bewerkte samples, opgenomen in de lente van 2017 in een gekraakt leeg kantoorpand dat op de nominatie stond voor sloop. Geen enkele opname is weggegooid, maar alles werd samengebracht in een loop van 58 bpm, het natuurlijke tempo van de gecontroleerde ademhaling van Glare om zijn angsten onder controle te houden. Een en ander werd opnieuw opgenomen en gemanipuleerd met verschillende analoge effecten.

De titel Style Synonymous With Technique komt terug in (hoe kan het anders) het titelstuk, dat een gedeelte van een speech bevat, waarin wordt beweerd dat met name bij hedendaagse componisten stijl wordt vereenzelvigd met techniek. Tot welke conclusie deze bewering van de spreker leidt, krijgt de luisteraar niet te horen, want de gesproken woorden verdwijnen in de behoorlijk donkere klanken van Glare, die vergezeld gaan van een percussief ritme.

De muziek op het album is verrassend veelzijdig. Het is makkelijk om het etiket ‘ambient’ van stal te halen en strikt genomen kun je Glare’s muziek daar ook wel onder scharen, maar het hokje benauwt een beetje. De muziek is collage-achtig, elektronisch en soms fragmentarisch, maar meestal wordt met die elementen een redelijk abstract maar coherent muzikaal verhaal verteld. Niet voorspelbaar en chronologisch, maar gelaagd en meerzijdig.

Opener ‘Lament For Globalscopic Nature’, tevens het langste stuk op het album, is een zeer boeiende vertelling, waarin omgevingsgeluiden met elektronische klanken worden verweven, de klankkleur aan verandering overhevig is maar de spanning constant wordt gehandhaafd. In het korte ‘Blagging A Security Guard At 2am’ zijn dub- en IDM-invloeden waar te nemen, en horen we daar nu (bewerkte) steeldrums in ‘Momentary CCTV Shadow’? Een donkere bas en daarboven zwevende elektronische klanken vormen de basis van ‘Gentrification Death Certificate’. Een basmelodie en drums doet zijn intrede, in hetzelfde trage tempo, waardoor een soort lome rock ontstaat. Het laatste gedeelte wordt met minimale middelen een onbestemd, duister landschap gevormd.

‘Individuals Drowned To A Drone’ doet wat de titel zegt, waarbij de individuele klanken en het percussieve spel zeer geraffineerd zijn verwerkt in de lichte drone. In ‘Breath Control In April Rain’ regent het daadwerkelijk, horen we eerst dansbare percussie en klinken later bellen. De lichte touch wordt ontregeld door zware elektronische geluiden en de constante regen. De prijs voor leukste titel gaat naar ‘Cultural Capital (When The General Public Use Their Phones To Film Cops Being Pricks)’, dat gestoord en bijna angstaanjagend begint, waarna een repeterend saxmotief verlossing brengt. Het stuk eindigt in een drone met daaronder donkere bastonen. Het korte ‘Romantic Epilogue’ beëindigt het album op allesbehalve romantische wijze.

D. Glare maakt op Style Synonymous With Technique geen muzikale landschappen van het sobere en minimale soort, maar bewegende soundscapes die getuigen van een levendige fantasie, van innovatief gebruik van klanken en tegelijkertijd een fijn gevoel voor cohesie. Een muzikaal kunstwerkje. Beluistering met hoofdtelefoon wordt aanbevolen.

Style Synonymous With Technique bandcamp