Sê -lo! / Muteant Sounds / Ferror, 2017

Achter de naam Loe Lof Lon gaat de Baskische multi-instrumentalist Gori Valarez schuil. Het betreft hier een avant-garde-project waarvan vorig jaar het zeer sterke album Conventional Elements verscheen. De thuis opgenomen plaat bevat een keur aan harde gitaarmelodieën, saxofoonriedels, experimentele geluiden en rockbeats. De muziek is gedeeltelijk improviserend tot stand gekomen en de sound is eigenzinnig, origineel en rauw, waardoor de muziek een punk-attitude heeft.

Voor zijn tweede album onder de naam Loe Lof Lon werkt Valarez samen met de Engelse drummer/improvisator/componist Wayne Rex. Van Rex verschijnt zowat iedere maand een uitgave. Zo is recent werk verschenen van EUH! (Michael Ball Stole My Moped (The Battle of Montpellier)), een duo met elektronica-muzikant KEK-W, en van Brazen Head (Verdigris), een duo met saxofonist Tim Hill. Inmiddels is ook een album van Rex met de Braziliaanse saxofonist André de Castro uitgebracht, getiteld Matches In Darkness.

Loe Lof Lon Meets Wayne Rex is verschenen op drie verschillende netlabels. Een cd-versie is verkrijgbaar bij Valarez. Het album is tot stand gekomen doordat Rex aan het stoeien ging met een willekeurige drumtrack die hij op de computer bewerkte. Het resultaat postte Rex op bandcamp en Valarez hoorde daar het stuk. Hij besloot het te remixen, waardoor weer en ander resultaat werd bereikt. Dat was de start van de samenwerking die tot dit album heeft geleid.

Rex is verantwoordelijk voor de drumtracks op de plaat en alle andere instrumenten en bewerkingen zijn door Valarez gedaan, vaak al improviserend, waarbij de gitaar en saxofoon de belangrijkste instrumenten zijn. Het levert een fris en onbevangen album op, waarop de muzikanten intuïtief in de weer zijn, totaal niet bezig met stijl, houding of songstructuren maar gefocust op sound, ritmiek en in iets mindere mate melodie.

De muzikanten hebben hun partijen ieder in hun eigen land opgenomen. Het geluid op de plaat is lo-fi; over de muziek ligt een doffe galm die perfect past bij de wat donkere sfeer die wordt gecreëerd. De drums van Rex vormen de basis van iedere track, waarna Valarez er zijn muzikale visie op loslaat. Saxofoon en gitaar worden regelmatig voorzien van een bak effecten; soms is zelfs twee keer luisteren nodig om de instrumenten van elkaar te kunnen onderscheiden.

Valarez legt de nadruk overigens niet steeds op zijn eigen instrumenten. ‘Burned Dub Tube’ wordt gedomineerd door slagwerk en elektronica, hoewel in het tweede gedeelte een vervormde sax opduikt. Daarnaast blijft de muziek vaak abstract, hoewel niet ontdaan van melodie. Dubeffecten zijn te horen in het experimentele en duistere ‘This Is What D&B #2’.

Het is afwisseling troef op dit album. In opener ‘All The Ladies’ wordt het redelijk brave rockmotief ontregeld door harde effecten van gitaar en saxofoon. In de percussie klinken Zuid-Amerikaanse invloeden door in ‘Blackout Baby!’. Ronkende en dronende gitaren bieden tegenwicht. Het stuk wordt gevolgd door het jazzy ‘Elastic Quality Ritual’, waarin de saxofoon op de voorgrond treedt, omringd door gitaareffecten. Uiteindelijk neemt de gitaar de leiding over en klinkt de track experimenteler.

Valarez kiest niet voor steeds dezelfde opstelling of sound, getuige ook ‘Heavy Transition’, waarin de hard blazende saxofoon op de achtergrond klinkt, voorzien van de nodige galm, en de gitaar dezelfde behandeling krijgt. Enkele uithalen worden wel naar voren gehaald. Het spel met dynamiek is onvoorspelbaar en spannend. Surfrock klinkt door in de gitaarsound in ‘Honker Fanfare’, maar in de blazers-riffs is ook de invloed van bigbandjazz te herkennen. Rocken doen Loe Lof Lon en Rex vooral in ‘Level of Evidence’, maar het wordt nergens te gemakkelijk. De drums leggen geen standaard rockbeat neer en zijn all over the place. Hetzelfde geldt voor afsluiter ‘Vaskizol Hangover’.

Loe Lof Lon Meets Wayne Rex is een album waarop de muziek alle kanten uit kan gaan, maar door de uitgekiende sound klinkt de plaat toch als een geheel. De instrumentale muziek zou uitstekend kunnen dienen als soundtrack bij een rauwe, experimentele en grofkorrelige film, maar ook zonder beelden overtuigen Valarez en Rex op dit bijzonder afwisselende en luisterrijke album.

LOE LOF LON Meets Wayne Rex bandcamp

LOE LOF LON facebook

Wayne Rex website

Wayne Rex bandcamp