Wichita , 2017

Opduvel houdt van scherpe randjes en daarom behoren veel indierockbandjes met een poppy inslag zeker niet tot zijn favorieten. Weerbarstige trekjes, dissonante gitaren en andere tegendraadse elementen worden in de studio maar al te vaak gladgestreken, waardoor een kant-en-klaar en makkelijk te verhapstukken brok muziek overblijft waar vaak kraak noch smaak aan zit.

Het uit Cleveland afkomstige Cloud Nothings bivakkeert op het randje van indierock en indiepop. Op het begin 2012 verschenen tweede album Attack On Memory wist de band van Dylan Baldi een groter publiek te bereiken met een plaat die een perfecte balans vond tussen die twee (sub)genres. De sterke songs en lekker rammelende sound maakten dat album een feest om naar te luisteren. Met opvolger Here and Nowhere Else werd dat feest nog eens dunnetjes over gedaan, al bleef het songmateriaal iets achter bij de voorganger.

Nu is het vierde album van de band verschenen en daarop is opnieuw niet al te veel veranderd. Toch zijn er wat verschillen ten opzichte van de voorgangers. En die verschillen vallen helaas niet in het voordeel van Life Without Sound uit. Het voornaamste bezwaar betreft de sound van het album. Producer van dienst is deze keer John Goodmanson, die eerder werkte met Sleater Kinney en Death Cab For Cutie. Waar Attack On Memory werd opgenomen door Steve Albini, die garant staat voor een directe, ongepolijste sound, en John Congleton op Here and Nowhere Else ook voorrang wist te geven aan de rauwe kant van Cloud Nothings, daar wordt de sound onder Goodmanson meerdere keren bijgeschaafd tot radiovriendelijke proporties. Het is niet zo dat de band met Life Without Sound volledig over de rand kukelt, maar het gebeurt wel een paar keer.

De met een piano-intro beginnende opener ‘Up To The Surface’ is een goed voorbeeld, al werkt de song wel naar een luide climax toe. Als geheel klinkt het nummer echter te braaf. Met ‘Things Are Right With You’ lijkt het goed te komen: daar zijn de lekker rammelende gitaren en de stevige rocksound die Cloud Nothings zo aangenaam maken om naar te luisteren. Waar songschrijver Baldi ook goed in is, is het maken van simpele maar doeltreffende melodieën die zich makkelijk in je hoofd nestelen. Op ‘Things Are Right With You’ is het refrein echter een afknapper: weg is de lekker harde sound en het “Feel Right, Feel Lighter”-deuntje is eenvoudigweg te poppy en te slap om te kunnen boeien.

In de midtempo rockers beweegt Cloud Nothings zich een paar keer richting Weezer, en nee, dat is geen compliment. De sterkste Weezer-referentie is te vinden in ‘Internal World’, dat wel wordt gevolgd door het sterkste nummer op de plaat, het jachtige ‘Darkened Rings’, dat qua tomeloze energie te vergelijken is met het instrumentale ‘Separation’ van Attack On Memory. Dat de Amerikanen ook met wat rustiger songs kunnen overtuigen, bewijst ‘Enter Entirely’, dat wel een stevig refrein kent dat wordt opgesierd door korte, lichtjes uit de bocht vliegende gitaarerupties.

‘Modern Act’ valt dan echter weer in de categorie ‘te poppy’. De zeer catchy melodie is weliswaar niet meer uit je hoofd te krijgen, maar is wel erg lichtvoetig. Voor wie er van houdt, zullen we maar zeggen. Hetzelfde laken en pak voor wat betreft ‘Sight Unseen’, maar dan zonder echt memorabele melodie. En die voorzichtig opduikende piano is geen verrijking voor de sound. De band komt vervolgens wel lekker trashy voor de dag op ‘Strange Year’. Zo horen we het graag, al blijft de song compositorisch wat achter bij de sterkste songs op het album. Tot die sterkste songs behoort wel afsluiter ‘Realize My Fate’, en wat meer gedragen song die lekker uit de bocht vliegt.

De wat meer gepolijste sound wordt niet zo ver doorgevoerd dat we Cloud Nothings moeten afschrijven als lekker ruw rammelende gitaarrockband. De richting waarin de band zich op Life Without Sound begeeft baart echter wel enige zorg. Het album blijft maar met moeite aan de goede kant van de score en dat is echt minder dan van Cloud Nothings mag worden verwacht. Hopelijk herpakt de band zich op het volgende album.

Cloud Nothings – Life Without Sound DarkeedBandcamp