Harmonics And Nonadaptive Sounds, Goor
Zaterdag 22 oktober 2016

Harmonics And Nonadaptive Sounds (H.A.N.S.) is de noemer waaronder Hans van der Velden concerten organiseert die plaatsvinden in zijn huiskamer. De nadruk ligt daarbij meestal op ambient- en dronemuziek, maar Van der Velden deinst er niet voor terug om af en toe de koers te verleggen. Afgelopen zomer mocht een tweetal bluesartiesten zijn kunsten vertonen in Goor en vanavond worden de circa vijftien aanwezigen getrakteerd op onvervalste folk.

Fabian Maddison komt uit Bournemouth, Groot-Brittannië, maar zijn muziek is overduidelijk op Amerikaanse leest geschoeid. Naast Amerikaanse traditionals, veelal daterend van eind negentiende en begin twintigste eeuw, brengt hij eigen songs die eveneens een zwak voor Amerikaanse folk en bluegrass verraden. In april van dit jaar verscheen de cd Tarheel, waarop Maddison bijstand krijgt van Ethan King (viool), Pete Howard (gitaar en zang) en Bryan Andrews (bas). Vanavond in Goor treedt hij solo op, zichzelf begeleidend op banjo en – in een paar nummers – mandoline.

De banjo is een mooi instrument voor folkmuziek zoals die door Maddison wordt gemaakt, maar nadeel is dat het ding na elk nummer moet worden gestemd. Maddison weet de stempauzes echter goed te benutten door anekdotes over elke volgende song te vertellen of door simpelweg uit te leggen waar het nummer over gaat. Uit die verhalen komt de levensopvatting en -stijl van de Engelsman goed naar voren, als ook zijn voorliefde voor drank. In feite vormt hij het levende bewijs dat folk en punk niet zo ver van elkaar af staan.

fabianmaddisonh-a-n-s-goorokt16-04

De folk van Maddison klinkt op zijn cd al sober, maar ontdaan van extra instrumenten geldt dat des te sterker. Een nadeel is dat echter niet. Integendeel: de songs van Tarheel komen solo en live beter uit de verf dan op plaat, zoals bijvoorbeeld blijkt uit de jodel in ‘Ginseng Blues’. Maddison heeft een aangename stem, maar hij is niet altijd even toonvast, en dat is iets wat live minder opvalt en er ook minder toe doet dan op het album.

Maddison toont zich vals bescheiden door, nadat hij heeft verteld waarom hij zo van de mandoline houdt, te zeggen dat hij na vijf jaar het instrument nog steeds niet goed onder de knie heeft. Dat blijkt reuze mee te vallen en de paar songs die op de mandoline worden vertolkt vormen een welkome afwisseling met het banjospel in de overige nummers. Fabian Maddison speelt zo’n drie kwartier en muzikaal vult hij die tijd met zijn goudeerlijke, met een rauw gevoel gespeelde folksongs.

De banjo vormt ook een belangrijk onderdeel in de muziek van het Finse Slack Bird. Op de eind vorige maand verschenen cd Let’s Start Wearing Capes is dat een volledige band, maar vanavond wordt opgetreden als duo, bestaande uit banjospeler Dave Klas en accordeoniste Susanna Leppänen. Klas is grieperig en heeft voor het optreden noodgedwongen rust moeten nemen, maar een kop thee met honing en het optreden zelf doen hem zichtbaar goed.

Ook bij Slack Bird is het veelvuldig banjo stemmen geblazen, maar Klas weet tussen de nummers door op humoristische wijze anekdotes te vertellen, waardoor net als bij Maddison de pauzes niet als storend worden ervaren. Bij de Fin betreft het vooral verhalen over zijn thuisland, waarin met name zijn liefde voor de natuur naar voren komt, maar ook belevenissen van hemzelf waarin de nodige zelfspot doorklinkt.

slackbirdh-a-n-s-goorokt16-10

In de muziek van Slack Bird zijn Amerikaanse folk-elementen te herkennen, maar onmiskenbaar klinkt ook de Finse roots door, veel meer dan op het album. De inbreng van de accordeon en de zang van Leppänen zorgen voor een Oost-Europese inslag die de op zich al bekoorlijke folkmuziek van een fraaie extra dimensie voorziet. Een van de hoogtepunten van het concert is een door Leppänen gezongen traditioneel Fins volkslied.

Bovenal kleuren de banjo en de knoppenaccordeon, de zangstemmen van Klas en Leppänen en de Amerikaanse en Finse folksongs opvallend mooi bij elkaar en daarbij weet het duo zowel de langzamere stukken als de snel gespeelde songs met de nodige schwung ten gehore te brengen. Het tweede zeer vermakelijke optreden van de avond zorgt ervoor dat ook deze editie van Harmonics And Nonadaptive Sounds als zeer geslaagd kan worden beschouwd. Wordt vervolgd in 2017.

Fabian Maddison Bandcamp

Slack Bird Bandcamp