Pink Tank, 2016

Burnpilot groeit. De band uit het Duitse Bielefeld, waarvan de naam ook wel met een spatie tussen Burn en Pilot wordt geschreven, is toe aan zijn zevende album. Tot nu toe wist het drietal live te overtuigen, maar op plaat werd de energie die de band live weet te genereren niet gevangen. Op The Taurus Triangle lukt dat wel. Bovendien is het een gevarieerd album, dat vooral in het eerste gedeelte overtuigt.

Burnpilot is opgericht in 2005 en bestaat momenteel uit drummer/zanger Sidney Jaffe, bassist Noel Jaffe en gitarist Jonas Hehemann. De muziek van de band heeft wortels in indierock, psychedelische rock en punk en opvallende kenmerken van de band zijn het energieke drumwerk, de gepassioneerde zang, het melodieuze baswerk en de afwisselende gitaarpartijen.

Het sterkste gedeelte van de plaat is te vinden in het begin. Na een rustig intro barst ‘Hit The City’ los. Een energieke rocksong die vol overgave wordt gespeeld. Die muzikale passie straalt overigens van het hele album af. Na de al niet misselijke opener wordt het nog beter met ‘Death By Machine Power’, dat met een schitterende indierock-gitaarlick begint maar al snel agressiever terrein opzoekt. Met ‘Krautrausch’ wordt het tempo naar beneden bijgesteld en doet bluesy spel zijn intrede. Hehemann kan lekker los gaan met psychedelisch aandoend gitaarspel met veel wahwah. De song wisselt een paar keer van tempo en dat houdt je als luisteraar bij de les.

‘Levitation’ is een relatief korte instrumental met opnieuw een hoofdrol voor fraai psychedelisch gitaarwerk. Wel haalt het stuk de vaart uit het album, wat nog wordt versterkt door het rustige intro van ‘Transformation’. Daarmee wordt ook de overgang van het zeer sterke eerste gedeelte van de plaat naar het tweede deel gemarkeerd.

De tweede helft van The Taurus Triangle komt iets minder goed binnen dan de eerste. ‘Transformation’ ontbeert de memorabele gitaarriffs en -licks die de eerste drie songs zo aantrekkelijk maken en glijdt – hoe vlammend ook gespeeld – een beetje anoniem voorbij. ‘You Will Fall’ maakt dat enigszins goed, zeker door de mooie overgangen binnen het nummer, waarin het gloedvolle drumspel van Sidney Jaffe goed naar voren komt. Dat laatste geldt ook voor afsluiter ‘Justice at Play’, dat ook weer met volle toewijding wordt gespeeld en daardoor best lekker klinkt, maar compositorisch aan hetzelfde euvel lijdt als ‘Transformation’.

Burnpilot overtuigt op The Taurus Triangle vooral op het speltechnische vlak en door het vurige spel, dat aanstekelijk werkt en daardoor vrij gemakkelijk enthousiasmeert. Daarnaast weet de band genoeg variatie in zijn muziek – en vaak binnen één song – aan te brengen om te blijven boeien. Niet alle nummers zijn echter even sterk, maar desondanks is dit een van de beste platen die Burnpilot tot nu toe heeft uitgebracht. Wellicht zit er nog meer muzikale groei in.

Burnpilot Bandcamp