Argonauta, 2016

Eind volgende maand raakt Eindhoven Rockcity een belangrijk boegbeeld kwijt. Zo groot en internationaal succesvol als Peter Pan Speedrock zal een band uit de Eindhovense scene niet snel meer worden. Komatsu zou die erkenning wel verdienen, zeker nu Recipe For Murder One is verschenen, de tweede full length van het kwartet. Debuut Manu Armata kon nog niet helemaal bekoren, maar het nieuwe album is er een van internationale allure.

De ambitie straalt van Recipe For Murder One af, maar aan valse pretenties lijdt Komatsu niet. Wel proberen de Eindhovenaren zich handig op de internationale kaart te zetten door de gastbijdrage van Nick Oliveri, die de vocalen op ‘Lockdown’ voor zijn rekening komt. Dat pakt best goed uit, maar eigenlijk heeft de band geen extra hulp nodig, getuige de elf sterke songs die de plaat telt.

De muziek van Komatsu bevindt zich op het snijvlak tussen stonerrock, hardrock en sludge metal. Het is geen originele cocktail, maar het kwartet komt er mee weg doordat binnen de beperkingen van de genres zoveel mogelijk afwisseling wordt gezocht. Zware riffs gaan gepaard met een fijn gevoel voor melodie, zowel in de gitaarpartijen als in de vocalen, en zware gevaartes van songs worden afgewisseld met lichtvoetiger (maar nog steeds stevige) rocksongs en songs die tussen die twee categorieën invallen, zoals opener ‘Scavenger’, dat de plaat midtempo, sludgy en met ijzersterk gitaarwerk opent.

De eerste categorie wordt vertegenwoordigd door de doomy titeltrack en ‘The Sea Is Calm Today’, dat halverwege bijna stilvalt en daarna langzaam spanning opbouwt. Vocaal gaat zanger/gitarist Mo Truijens nergens door het lint; zijn zang overtuigt zonder fratsen. In de tweede categorie vallen het aanstekelijke ‘So How’s About Billy?’, dat eerder al op single verscheen, ‘The Long Way Home’ en ‘There Must Be Something In Your Water’.

Dat Komatsu meer kan dan recht vooruit rocken wordt bewezen met ‘A Dish Best Served Cold’, waarin heavy rock wordt afgewisseld met wat rustiger passages en tegendraadse ritmiek. ‘Against All Odds’ kent fraaie tempowisselingen, een rustig middenstuk en een refrein dat majestueus aandoet, zonder over de top te gaan. Het afsluitende ‘Breathe’ is, inclusief oosterse gitaarlijn, een bezwerend werkstuk.

Recipe For Murder One is geproduceerd door Pieter Kloos en dan weet je dat het met de sound van het album wel goed zit. Het album klinkt heavy, sludgy, maar toch ook helder. Maar bovenal vindt Komatsu in dit elftal rocksongs een perfecte balans tussen heavy en melodieus en tussen zware en lichte kost. Het leidt tot een verrukkelijke heavy rockplaat van een band waar Eindhoven Rockcity trots op mag zijn.

Komatsu Website

Komatsu – Recipe For Murder One Bandcamp