Luxor Live, Arnhem
Vrijdag 14 oktober 2016

In de bovenzaal van Luxor Live in Arnhem staat vanavond een mooie package op het programma. Zowel het Utrechtse Terzij de Horde als het Tilburgse Ggu:ll hebben op plaat al bewezen tot de uitblinkers in het doom- respectievelijk black metalgenre te behoren. Helaas weet slechts een veertigtal mensen de weg naar de kleine zaal te vinden en dat geringe aantal toeschouwers doet toch een beetje afbreuk aan de op zich mooie metalavond. De muziek van zowel Ggu:ll als Terzij de Horde is beter geschikt voor een groter publiek, en waar de bovenzaal van Luxor Live een aantal weken geleden prima voldeed voor een matig bezocht balkanfeestje, ademt de zaal vanavond niet de juiste sfeer.

De Tilburgers mogen het spits afbijten. Zij brachten eerder dit jaar met Dwaling welhaast dé ultieme doom metalplaat uit: een loodzware, bezwerende en droefgeestige trip die op het gemoed werkt. De vraag is of het op de plaat zo goed uitpakkende doomgeluid ook live goed tot zijn recht komt. Dat valt mee. Zo’n overdonderende indruk als Dwaling maakt Ggu:ll in levende lijve niet, maar met beperkte, minimale middelen zet de band een boeiende set neer.

ggullluxorlivearnhemokt16-02

Ggu:ll moet het niet hebben van ingenieuze vondsten, een stortvloed aan muzikale ideeën, ingewikkelde ritmische patronen of fabuleuze gitaarsolo’s. Nee, het woord ‘DOOM’ wordt bij deze band met hoofdletters geschreven en dat betekent langzame tempi, minimalisme, laag gestemde gitaren en trage riffs. Die riffs zijn wel uitermate goed geplaatst en komen uiteindelijk keihard binnen.

Vrijwel het gehele debuutalbum komt vanavond voorbij. Aanvankelijk duurt het even voordat de ‘hypnotic, drone-laced doom’ zijn hypnotiserende werk doet. Het volume is zodanig dat oordopjes noodzakelijk zijn en dat neemt toch altijd iets van het geluid weg dat zonder die dingen in je oren wel goed hoorbaar is. Het duurt daarom even voordat de muziek echt binnenkomt, maar zodra dat het geval is blijkt Ggu:ll live volop te overtuigen. De sound is soms zo zwaar, dat je het door je hele lijf voelt trillen en monotonie is in het geval van Ggu:ll een pre in plaats van een minpunt. Vooral de laatste twee stukken, ‘Het masker van de wereldt afgetrocken’ (dat zowaar een tempoversnelling kent) en ‘March 28 1941, drowning’ zijn geladen met emotie en maken daardoor grote indruk.

Terzij de Horde verschilt muzikaal behoorlijk van Ggu:ll, maar toch zijn er overeenkomsten. Die zitten met name in de emotionele impact die de muziek heeft. Net als de doom van de Tilburgers laat de black metal van de Utrechters je niet koud. De band kijkt ook verder dan het black metalhoekje. Er is bijvoorbeeld een duidelijke hardcore-invloed aanwezig en ook zit wat doom verstopt in de muziek. Daarbij is Terzij de Horde koersvaster dan bijvoorbeeld Deafheaven of Wolves in the Throne Room,  twee bands die hun black metal ook verrijken met genrevreemde invloeden. De vorig jaar verschenen debuutplaat van de Utrechters, Self, is een prima plaat van een zelfverzekerde band.

terzijdehordeluxorlivearnhemokt16-05

Live is Terzij de Horde een band die alles geeft. Zanger Joost Vervoort bevindt zich meer voor dan op het podium en schreeuwt en grunt vanaf het begin de longen uit zijn lijf. Het publiek staat er gelaten bij en hoe energiek en vol overgave de band ook speelt, er lijkt niet echt een vonk over te slaan, al wordt her en der wel zichtbaar genoten. Aan het muzikaal gebodene ligt het niet; de band speelt strak, weet het tempo goed te doseren en te variëren en bovendien zit het songmateriaal goed in elkaar.

De geluidsmix is niet direct op orde (Vervoort komt te zacht door), maar dat wordt snel hersteld. Waar met name de gitaren voor de black metal zorgen, wijken de vocalen daar duidelijk van af, want de schreeuwpartijen van Vervoort neigen meer naar hardcore en screamo. De combinatie werkt en klinkt zelfs opvallend organisch. Een paar keer mag bassist Johan van Hattum meebrullen en daarvoor heeft hij geen microfoon nodig. Terzij de Horde overtuigt vooral muzikaal door het melodieuze black metal-gitaarwerk, de strakke baspartijen en het afwisselende drumspel, variërend van midtempo tot razendsnel. De band hoeft niet steeds op volle snelheid te opereren maar last een paar relatieve rustpunten in. Het enthousiasme van de band doet de rest en verdient een groter publiek, maar misschien is dat een kwestie van tijd.

Ggu:ll Website

Terzij de Horde Website