Eastblok Music/Zirka Records 2016

The Ukrainians bestaan 25 jaar en vieren dat met het uitbrengen van een verzamel-cd, waarop naast een selectie uit de zes studio-albums ook enkele niet eerder uitgebrachte songs, re-mixen en live-opnames zijn verzameld. Het geeft een goed beeld van waar deze band voor staat. Een goed startpunt voor nieuwkomers dus, en door het tweede schijfje met niet eerder uitgebracht materiaal is het ook voor ingewijden een interessante uitgave.

The Ukrainians opereren vanuit Engeland en een aantal leden van de band heeft Oekraïense roots, anderen niet. Peter Solowka speelde als gitarist in The Wedding Present en een Oekraïens project van die band voor de befaamde John Peel Sessies leidde tot oprichting van The Ukrainians als aparte band. Begonnen als drietal (Solowka, Len Liggins en Roman Remeynes) is inmiddels sprake van een sextet, waar Solowka en Liggins nog steeds deel van uitmaken maar Remeynes niet.

Invloeden uit westerse pop, rock en punk worden door The Ukrainians vermengd met traditionele Oekraïense muziek en omgekeerd. Oekraïense volksmuziek wordt verwesterd en ‘verpunkt’ en tegelijkertijd willen de Britten nog wel eens een pop-, rock- of punksong ‘veroekraïenen’. Zo baarde de band opzien met covers van The Smiths, Velvet Underground en Sex Pistols. Vorig jaar verscheen zelfs een cd met louter door de Oekraïense mangel gehaalde hits van o.a. Nirvana, Motörhead, The Beatles, R.E.M. en Led Zeppelin. Dat was dan weer iets te veel van het goede.

De selectie uit de platen die op het eerste schijfje van Evolutsiya! is neergelegd biedt een goede dwarsdoorsnede van het oeuvre van de band, hoewel zo’n selectie altijd subjectief is en iedere liefhebber wel een favoriet zal missen. Opduvel mist ‘Horilka’ en ‘Sertsem I Dusheyu’. Topplaat Vorony uit 1993 komt er met slechts twee songs wat bekaaid vanaf. Hoewel: eigenlijk staan er drie songs van die plaat op, maar de Smiths-cover ‘The Queen is Dead’ wordt toegeschreven aan A History of Rockmusic in Ukrainian, de vorig jaar verschenen coverplaat. Bovendien bevat het tweede schijfje nog twee songs die op Vorony staan, maar dan in een andere versie.

Vaak is het oppassen als bands een verzamelplaat opvullen met niet eerder uitgebracht materiaal, re-mixen en/of livemateriaal. Voor je het weet zit je met kwalitatief voor de reguliere uitgaven van de band onderdoend vulsel dat het daglicht beter nooit had gezien. The Ukrainians doen alle drie, maar in dit geval pakt het over het algemeen erg goed uit. Zo zijn de niet eerder uitgebrachte songs ‘Ranenko’, ‘Oy Dunayu Dunayu’, ‘Chy Znayesh Ty?’ en ‘Zrada’ zonder uitzondering sterk en krijgt de sound van de band een nieuwe dimensie door de vocalen van gastzangeres Monika Niemczynowicz. Erg geslaagd is ook de liveversie van ‘California Dreaming/She’s Lost Control’, waarop de melodie van de eerste song op de riff van de tweede wordt geplakt. Het werkt wonderwel.

Een paar mindere momenten kent cd 2 van Evolutsiya! ook. ‘Radioactivity’ is een voorzichtige poging dance-invloeden toe te laten, iets wat The Ukrainians niet staat, en ‘Telstar’ (inderdaad, van The Tornadoes) wordt op weinig geslaagde wijze ‘verrockt’. Daar staat dan weer tegenover dat de negen livetracks, stammend uit verschillende perioden van het bestaan van de band, bewijzen dat de Britten live hun mannetje staan. Ook de alternatieve versies van ‘De Ye Moya Mila?’, ‘Diaspora’ en vooral ook het sacrale ‘Nadia Pishla’ zijn erg mooi en dus met recht opgenomen in deze verzameling.

De muziek van The Ukrainians moet live goed zijn voor een uitbundig feest, terwijl tegelijkertijd uit de Oekraïense melodieën een zekere melancholie door blijft klinken. Het is een mooie combinatie die, getuige de paar nieuwe songs op Evolutsiya, nog lang niet uitgewerkt is. Het wordt dus ook weer tijd voor een album met louter nieuw materiaal, al maakt deze verzamelaar het wachten daarop stukken draaglijker.

Website The Ukrainians