Doornroosje, Nijmegen
Woensdag 31 augustus 2016

Het Australische zevental King Gizzard and the Lizard Wizard heeft sinds de oprichting niet stilgezeten: liefst acht albums en twee ep’s zagen sindsdien het daglicht. De discografie van de band is wel wisselvallig: sterke psychrock-albums als I’m In Your Mind Fuzz en nieuwste plaat Nonagon Infinity rocken heerlijk weg, maar zodra de band uit Melbourne de hippiebloemetjes buiten gaat zetten (Paper Maché Dream Balloon) of nodeloos gaan jammen om elk nummer tien minuten en tien seconden te laten duren (Quarters!), haakt Opduvel af. Vanavond in Nijmegen laten King Gizzard and the Lizard Wizard zich gelukkig van hun beste zijde zien.

Het uit Oploo, Sint Anthonis en Boxmeer afkomstige voorprogramma The Super Soakers speelt ‘stand georiënteerde garagerock’ (Opduvel verzint het niet zelf). De band mag zich verheugen in een al goed gevulde grote zaal van Doornroosje en mag ook al op de nodige bijval rekenen van het publiek. De nummers van het viertal zitten goed in elkaar, zijn melodieus met een lekker ruw randje en worden energiek gebracht. De band heeft maar kort de tijd (ongeveer een half uur) en verspilt dan ook geen tijd met lange pauzes of aankondigingen. Veel weten ze ook niet uit te brengen, tenminste niet zonder de instrumenten te beroeren. Muzikaal zit het wel snor. Wellicht kan nog wat variatie worden aangebracht, zodat te grote eenvormigheid wordt tegengegaan, maar al met al zetten The Super Soakers een zeer aangenaam voorprogramma neer.

TheSuperSoakersDoornroosjeNijmegenaug16-02

Een half uur later is het de beurt aan King Gizzard and the Lizard Wizard en die band heeft de klok op rock staan. De nieuwe plaat vormt een loop; als je de cd op repeat zet blijkt het laatste nummer naadloos aan te sluiten op het eerste en ontstaat een nooit eindigende rockplaat. Zonder repeat is Nonagon Infinity een album dat eindigt waar het begon en dat geldt ook voor het concert dat de band vanavond in Nijmegen geeft.

Waar The Super Soakers niet veel tijd verspillen tussen de nummers door, verspillen King Gizzard and the Lizard Wizard in het geheel geen tijd, want de songs lopen in elkaar over, waarbij die songs regelmatig wel wat kunstmatig aan elkaar worden geplakt, bijvoorbeeld door slechts de drums door te laten spelen voordat het volgende nummer wordt ingezet. Die drums wordt door twee simultaan spelende slagwerkers verzorgd, wat een mooi gezicht is. Frontman Stu MacKenzie speelt gitaar en zingt, maar speelt ook dwarsfluit. Naast MacKenzie telt de band nog twee gitaristen, maar van een dichtgeplamuurd geluid is gelukkig geen sprake. Sterker nog: de gitaren zijn goed van elkaar te onderscheiden, want het geluid in het nieuwe Doornroosje is erg goed.

KingGizzardandtheLizardWizardDoornroosjeNijmegenaug16-04

De Australiërs laten er geen gras over groeien en openen met de eerste vier tracks van het laatste album, en dat betekent lekkere uptempo psychedelische rock. Het duurt eventjes, maar al gauw ontstaat een behoorlijke moshpit die het hele verdere optreden blijft, met een wisselend aantal deelnemers. Een rockfeestje bouwen betekent tegenwoordig altijd pogoën, crowdsurfen en stagediven en dat is vanavond niet anders. King Gizzard and the Lizard Wizard weten waar het publiek voor komt en schotelt dat publiek dan ook de ene na de andere groovende en fuzzy garagerocktrack voor. Dat werkt lange tijd goed, maar na zo’n drie kwartier is het trucje, hoe goed gedaan ook, toch enigszins uitgewerkt en bestaat behoefte aan wat afwisseling.

Die afwisseling komt er ook; tegen het einde weet de band het tempo een paar keer naar beneden bij te stellen of een tegendraads ritme te produceren en die variatie is zeer welkom. Afsluiten doet de band dan wel weer energiek en net als Nonagon Infinity, waarvan vrijwel alles wordt gespeeld, eindigt het concert abrupt. Een toegift wordt niet gegeven en dat zou ook niet gepast hebben in de lekkere, een uur en twintig minuten durende trip die King Gizzard and the Lizard Wizard in Nijmegen neerzetten.

Website King Gizzard and the Lizard Wizard

The Super Soakers Facebook