Luxor Live, Arnhem
Donderdag 1 september 2016

Ten tijde van het titelloze debuut probeerde Apparatschik de luisteraar nog wijs te maken dat de band afkomstig is uit Machorko Tabakistan, gelegen ergens tussen Alaska en Rusland, zodat de inwoners van het eilandje niet weten of ze in het Oosten of het Westen wonen, maar standplaats van het viertal onder leiding van Oljeg Matrosov was en is Berlijn. De band trad al regelmatig op in Nederland en ook al eerder in Luxor Live, destijds in de grote zaal. Anno 2016 moet de band het doen in de bovenzaal voor zo’n dertig toeschouwers. Gelukkig leent de kleine zaal zich uitstekend voor een kleinschalig balkanfeestje.

Voordat de Berlijners aantreden mag Kalio Gayo het bal openen. Het kwartet uit Utrecht benut de ruimte die het krijgt ten volle met opzwepende balkanmuzik en weet een gedeelte van de aanwezigen al snel tot dansen aan te zetten. Meest in het oog springend zijn accordeoniste/leadzangeres Renske Das en gitariste/zangeres Anja Pleit, die niet alleen verantwoordelijk zijn voor de composities maar ook op het podium de voortrekkers zijn. De zang, en vooral ook de samenzang, is erg goed en zuiver en daarnaast werkt het enthousiasme dat beiden uitstralen aanstekelijk.

KalioGayoLuxorLiveArnhemsep16-08

Zelf omschrijft Kalio Gayo zijn muziek als ‘global parti folk’ en daar zit zeker wat in, maar het is wel een feestje met inhoud, want het gebodene heeft meer om het lijf dan alleen plat vermaak. Naast mooie, op balkan-leest geschoeide, melodieën zijn de opzwepende ritmes, neergelegd door drummer Joost Bos en bassist Sijmen Hendriks, een sterk punt van de band. Dat is al zo op Drango 13, het laatste album van het viertal, maar live komt het allemaal net een tikkeltje energieker, opzwepender en dus beter uit de verf.

Die laatste plaat dateert alweer uit 2014 en een nieuwe is in de maak. De twee nieuwe nummers die Kalio Gayo vanavond speelt klinken nog een beetje onwennig, iets minder ingespeeld dan de andere songs, maar het mag de pret niet drukken; Kalio Gayo geeft een dijk van een concert vol heerlijke balkan folk vermengd met een mespuntje ska en een wolkje punk.

Na het energieke concert van Kalio Gayo lijkt Apparatschik wat voorzichtig op gang te komen. De uit Rusland en Oekraïne afkomstige traditionele muziek van Matrosov en consorten komt ook wat zachter uit de boxen dan de muziek van de band uit Utrecht. Ook zijn, zeker in het begin, wat slordigheidjes in het spel van de muzikanten te bespeuren. Het komt echter allemaal goed.

Erg productief zijn de Berlijners niet. In meer dan twintig jaar is de band niet verder gekomen dan twee studio-cd’s (Apparatschik uit 1994 en Aurora uit 2004) en een live-cd Live in Berlin uit 2014), waarop wel enkele nummers staan die niet op de eerdere studioplaten te vinden zijn. Hopelijk hoeven we niet weer tien jaar te wachten op nieuw werk.

ApparatschikLuxorLiveArnhemsep16-09

Het oeuvre van Apparatschik is al die tijd klein gebleven, en zo komen vanavond ook merendeels bekende nummers voorbij. Is dat erg? Nee, voor wie de band al een tijdje niet heeft gezien helemaal niet en bovendien wisselt de samenstelling rondom frontman Matrosov nogal eens. Gevolg daarvan is dat oude krakers in een nieuwe jasje worden gestoken en weer fris klinken.

Zoals gezegd komt het optreden een beetje aarzelend op gang, maar dat duurt gelukkig niet al te lang. En het blijft een feest om ‘Kiki’, ‘Jasch Tebe’ (dat een andere titel meekrijgt) en ‘Katja’ te horen. Daarnaast is de grote balalaika-bas een bezienswaardigheid an sich. Laatste nummer is ‘Balalaika Techno Trance’, een lang uitgesponnen track die de titel volledig waarmaakt, al mag het ook een minuutje of twee à drie korter. Het beste wordt echter tot het allerlaatst (de toegift) bewaard: ‘Kak Sa Donom’ is een van de allerbeste Apparatschik-songs en weet nog een keer de dansers op te zwepen.

Apparatschik en Kalio Gayo mogen dan niet al te veel toeschouwers begroeten, het feestje is er niet minder om, terwijl er puur muzikaal gezien bij beide bands ook wat te halen is. Muziek voor hoofd, hart en dansspieren.

Website Apparatschik

Website Kalio Gayo