Park Open, Sonsbeekpark Arnhem
Zondag 14 augustus 2016

De hele zomer lang vinden iedere zondag concerten plaats in de ronde weide van het Sonsbeekpark te Arnhem. Het muzikale programma is niet iedere week interessant, maar elk jaar valt er wel iets moois te ontdekken. De weide wordt bevolkt door dagjesmensen en slecht weer betekent onherroepelijk een zeer magere publieke belangstelling, zoals vorig jaar Youngblood Brass Band ondervond. Vandaag is het echter een droge zomerdag en het park stroomt langzaam vol.

Mizrakh
Zelfs bij het aftrappende Mizrakh zijn al aardig wat mensen op de been en die worden niet teleurgesteld. Het viertal uit Utrecht en Nijmegen breng een aangename mengelmoes van balkanmuziek en klezmer, maar is ook beïnvloed door Finse muziek. Vooral het begin is sterk, met fraaie samenzang van violiste Yarah Peeters en gitariste/klarinettiste Maaike Tromp. Ook instrumentaal heeft Mizrakh de zaakjes prima op orde, al klinkt het allemaal wat netjes en ontbreekt het door Opduvel gewenste scherpe randje, maar dat is waarschijnlijk ook niet de bedoeling van het kwartet. Klarinet-, viool- en contrabassolo’s fleuren het zaakje fraai op. Naarmate het optreden vordert lijkt met name de viool niet meer helemaal zuiver gestemd, maar dat is slechts een klein euvel in dit prima optreden.

MizrakhParkOpenArnhemaug16-04

Resistanzen2
Het Duitse Resistanzen2 speelt naar eigen zeggen ‘Spelunkenpolka’. Leuk gevonden, polka speelt de band zeker en het bij Mizrakh ontbrekende scherpe randje is nu wel aanwezig. Met drums, bas, gitaar en accordeon wordt soms een stevige sound neergezet en de wat hese zang van accordeonist Martin Kaufmann completeert het geluid, dat soms aan het Trierse, helaas ter ziele gegane The Shanes doet denken, zij het zonder de metal-ritmesectie. De elementair gebrachte muziek stemt het meest tot tevredenheid als in de hoge versnelling wordt gespeeld, maar dat doen de Duitsers niet steeds. Ook klinkt de band soms wat rommelig, met name in het gitaar- en drumspel. Aan het einde van het concert is de band op zijn sterkst, tot en met afsluiter ‘Opzij’. Inderdaad, van Herman van Veen, maar dan op zijn Duits.

Resistanzen2ParkOpenArnhemaug16-04

Bohemian Betyars
De eerste dagjesmensen hebben het Sonsbeekpark alweer verlaten als het Hongaarse Bohemian Betyars begint. Ze weten niet wat ze missen, want dit zootje ongeregeld zet een prachtige energieke set neer die een glimlach op de gezichten tovert en tot dansen aanzet.

Bohemian Betyars is niet de zoveelste balkan-band die zijn muziek voorziet van ska-invloeden om tot een meer opzwepend geluid te komen. De ska-invloeden zijn er wel, maar er is veel meer. ‘Speed-folk freak-punk’ heet het volgens de Hongaren zelf en daar zit wel wat in. Traditionele Hongaarse melodieën worden handig verpakt in een eigen geluid dat lekker ruig is zonder lomp te worden en met hetzelfde gemak maakt de band zich ‘Too Drunk to Fuck’ van Dead Kennedys eigen.

BohemianBetyarsParkOpenArnhemaug16-14

De band weet hoe zijn muziek te presenteren: op energieke en positieve wijze en met de nodige humor, zoals het hilarische dansje dat door bassist en violist wordt opgevoerd ergens halverwege het concert. Ondertussen vergeet het zestal niet om muziek te maken: met bas, drums, akoestische en elektrische gitaar, viool en trompet beschikt Bohemian Betyars over een instrumentarium waarmee veel mogelijk is en daar bovenop komt de (samen)zang die zuiver en bezield klinkt. Er wordt in tempo gevarieerd, vaak bijna achteloos in een en het hetzelfde nummer. In alle losbandigheid die de band uitstraalt, valt niet te ontkennen dat hier een professioneel gezelschap aan het werk is.

Het voorste gedeelte voor het podium wordt aanvankelijk aarzelend, maar gaandeweg het concert steeds meer in beslag genomen door dansende mensen. De band put zich gelukkig niet uit in (meestal tevergeefse) pogingen om meer mensen naar voren te krijgen maar doet zijn eigen fanatieke ding op het podium. Dat doet de band vol enthousiasme, met veel lol en zichtbaar speelplezier en dat werkt aanstekelijk. De toegift is dan ook welverdiend.

Website Bohemian Betyars

Website Resistanzen2

Website Mizrakh