Tombed Visions, 2016

 
Op Tombed Visions, een cassettelabel dat is gevestigd in Manchester, verschijnt ‘Night Realms’ van saxofonist John Dikeman, gitarist Dirk Serries en drummer René Aquarius. Het is een weergave van het concert dat het drietal op 14 maart 2015 gaf in Kunstgroep De Compagnie in het Brabantse Veghel. Het is goed dat het optreden op tape verkrijgbaar is, want het stuk van veertig minuten, balancerend op de rand van drone, ambient en freejazz, is rijk aan muzikale vondsten en boeiend van begin tot eind.

Nu hebben we ook niet te maken met de eersten de besten. Dikeman kennen we natuurlijk van het heftige freejazz-trio Cactus Truck, maar ook van Universal Indians en zijn weergaloze spel op ‘Live at La Resistenza‘, waarop hij wordt ondersteund door de freejazz-grootheden William Parker en Hamid Drake. Serries lijkt de laatste tijd overal op te duiken: hij toerde met het Kodian Trio, stond op Roadburn met Yodok III en alleen dit kalenderjaar al is een aardige serie aan cd’s, lp’s en cassettes verschenen waarop Serries te horen is. Aquarius is de drummer van het sax-drums duo Dead Neanderthals, waarvan vorig jaar een paar prachtige platen verschenen, onder eigen naam en onder de naam Fantoom. Op ‘Endless Voids‘ van Dead Neanderthals en ‘Sluimer‘ van Fantoom treffen we ook Dirk Serries weer aan.

Aquarius en Dikeman zijn muzikanten die enorm tekeer kunnen gaan op hun instrument, zoals bijvoorbeeld te horen is op ‘Live in USA’ van Cactus Truck (Dikeman) en ‘Prime’ van Dead Neanderthals (Aquarius), maar beide heren hebben allang bewezen ook bedachtzaam te werk te kunnen gaan. Voorbeelden daarvan zijn ‘Apparitions‘ van het kwartet Dikeman-Lisle-Serries-Webster en het hiervoor al genoemde ‘Endless Voids’. 

Serries opent ‘Night Realms’ met een drone. Een drone neerleggen doet hij natuurlijk veel vaker, maar hier is het een wel erg fascinerende, bestaande uit meerdere gitaarlagen. Alleen daar naar luisteren is al een feest. Aquarius zorgt met bekkenslagen voor sfeer en spanning. Dikeman meldt zich pas na vier minuten met een  dissonant aandoende, Coltrane-achtige melodie. Er komt beweging in het stuk doordat de gitaardrone gaat zweven en Aquarius nu ook zijn lage trommels in stelling brengt. Dikeman  soleert, maar legt niet teveel nadruk op alleen zijn eigen spel. Het is de samenklank die het moet doen op ‘Night Realms’. Dikeman verstaat de kunst van het doseren en weet dus ook wanneer stil te houden.

De intensiteit neemt langzaam toe en na elf minuten wordt het stuk ook grimmiger. De drone wordt luidruchter, de tenorsax ruwer en de tromslagen krachtiger. Uiteindelijk verdwijnt de drone en wordt Serries’ elektrische gitaarspel meer als zodanig herkenbaar. Wat volgt is een spannend, bijna stilstaand stuk zonder sax, maar met tegendraads en  verkennend gitaarspel, ondersteund door Aquarius’ sfeervolle cimbalen, maar ook onderbroken door een aantal opdoffers van lage trom- en bekkenslagen.

Dikeman meldt zich weer en leidt het stuk een andere richting op. Aquarius wordt steeds actiever, treedt meer op de voorgrond, nu ook gebruikmakend van zijn snaredrum. Serries keert langzaam maar zeker terug naar drone- en ambientterrein, maar nu met meer beweging dan in het eerste gedeelte van het stuk. Dikeman schuurt en giert op zijn sax, maar altijd is de controle daar; op elk gewenst moment kan worden overgeschakeld op een heel ander type spel. Uiteindelijk neemt de intensiteit af en wordt in de laatste paar minuten toegewerkt naar een verstilde finale.

Naar verluidt viel het trio destijds in Veghel na afloop maar een mager applausje ten deel. De muzikale rijkdom van ‘Night Realms’ is echter groot. De uiteenzetting hierboven is een schromelijk tekortschietende weergave van wat zich voltrekt in de veertig minuten die het stuk in beslag neemt. Er gebeurt simpelweg teveel om te beschrijven. Ook na meerdere luisterbeurten valt nog veel te ontdekken, waardoor de sensatie die je als luisteraar ervaart bij het horen van bijzondere en nog niet eerder gehoorde klanken ook na ettelijke draaibeurten nog niet verdwenen is. 

https://tombedvisionsrecords.bandcamp.com/album/night-realms 

http://www.doek.org/project/john-dikeman/ 

http://www.dirkserries.com/