Tivoli Vredenburg, Utrecht

 

Het wordt stilaan tijd dat de Amerikaanse post-metalband Russian Circles met een nieuwe plaat komt. Er schijnt aan te worden gewerkt. Maar nieuwe plaat of niet, het drietal is met enige regelmaat op de Europese podia te vinden. Vanavond wordt opgetreden in Pandora, gelegen in de sfeerloze kolos Tivoli Vredenburg, en dat betekent dat het publiek vier roltrappen en een vaste trap op moet voordat de zaal is bereikt. Op de zaal zelf valt overigens niet veel aan te merken.

Oud The Devil’s Blood-gitarist Thomas Sciarone speelt in het Rotterdamse GOLD, dat vandaag als opwarmer fungeert. Hun dark rock/death rock valt goed bij het in rap tempo toenemend aantal toeschouwers. De drie gitaristen vullen elkaar goed aan, zitten elkaar niet in de weg en het geluid is goed, hoewel in het eerste nummer nog even naar de balans moet worden gezocht. Drummer Igor Wouters is een houthakker die door de drumvellen heen lijkt te willen slaan. Amusant om naar te kijken maar het mag wel iets subtieler. 

Blikvanger van de band is de theatrale zangeres Milena Eva. Met haar donkere, stijlvolle kledij (aanvankelijk inclusief lange jas), hand- en armgebaren en starende blik zorgt zij voor een gothic-feel, terwijl haar heldere vocalen de zware muziek verlichten. GOLD maakt indruk met het fraaie intro, waarin de gitaristen laag op laag stapelen en met Old Habits, waarin een hypnotiserende cadans wordt gevonden. Niet alle nummers laten evenveel indruk achter, maar GOLD is wel een goede band die een fijne set van zo’n drie kwartier neerzet.

Met een drone kondigt zich het aantreden van Russian Circles aan. De band uit Chicago start met Deficit, een van de betere nummers van ‘Memorial’, gevolgd door 309, opener en een van de hoogtepunten van ‘Empros’. De band wordt spaarzaam maar sfeervol verlicht en tussen de nummers door is het donker op het podium. De ruimte tussen de stukken wordt benut om te stemmen en ondertussen zijn ambient samples te horen, die overigens niet kunnen verhullen dat de tijd die wordt genomen tussen de nummers wat te lang is. 

De band doet op het podium zijn ding. Contact met het publiek is er niet en de presentatie komt soms wat plichtmatig over, maar muzikaal gezien valt er bijzonder weinig te klagen. De instrumentale post-metal die Russian Circles al vijf albums lang maakt is in de loop der jaren niet veel veranderd, maar alle vijf albums zijn de moeite waard. De setlist van vanavond bevat met Harper Lewis, Geneva, Mládek en Youngblood veel sterke troeven en de uitvoeringen zijn zonder uitzondering bijzonder fraai. Echt iets toevoegen aan de studioversies doet de band niet, maar de wat vettere sound ten opzichte van de studio-opnamen zorgt voor een intense live-ervaring. 

Nog meer dan op de platen van Russian Circles, valt live op hoe belangrijk drummer Dave Turncrantz is voor de sound van het drietal. Hij speelt krachtig maar ook subtiel, daarbij vaak gebruikmakend van de hele drumkit en moeiteloos variërend. Tempowisselingen zijn er in vrijwel ieder stuk en de technische bagage van de band is groot. Bassist Brian Cook maakt gebruik van effecten en speelt ook gitaar, tegelijkertijd gebruik makend van baspedalen. De bas bromt en ronkt en draagt bij aan de massieve sound van het trio.

Cook en gitarist Mike Sullivan staan ver van elkaar opgesteld en maken niet veel meters. Bij Russian Circles is het niet de show maar louter de muziek die het werk moet doen. Vooral Sullivan showt zijn kunnen op gitaar zonder ook maar een moment de showman uit te hangen. Na zo’n vijf kwartier houdt de band het met uitsmijter Youngblood voor gezien. Een toegift zit er niet in helaas, en het is ook jammer dat niets van ‘Enter’ wordt gespeeld. Het doet niets af aan het sterke optreden van Russian Circles, dat soms wel wat technisch en klinisch overkomt. 

http://russiancirclesband.com/ 

https://russiancircles.bandcamp.com/ 

http://www.thebandgold.com/ 

https://gold-vanrecords.bandcamp.com/