De Pletterij, Haarlem

Zaterdag 19 maart 2016

 

De debuutplaat (‘I’, zie hier) van Kodian Trio is op 18 maart 2016 verschenen in de serie ‘A New Wave Of Jazz’ van het Tonefloat-label. Het trio, bestaande uit twee Britten en een Belg, begint zijn tour ter promotie van die lp in Nederland en het eerste concert vindt plaats in De Pletterij te Haarlem. Dit debat- en cultuurcentrum beschikt over een kleine, maar voor dit soort concerten uitermate geschikte zaal. Helaas komen maar weinigen de vertoning aanschouwen.

Nu is de muziek die Kodian Trio maakt ook niet voor iedereen; het zal slechts een select gezelschap ruimdenkende muziekliefhebbers aanspreken, maar dat moeten er meer zijn dan het handjevol dat vanavond aanwezig is. De thuisblijvers krijgen ongelijk, want Colin Webster (saxofoon), Dirk Serries (gitaar) en Andrew Lisle (drums) schotelen de weinige aanwezigen twee prikkelende en afwisselende sets voor die de veelzijdigheid van het trio, zoals ook al te horen op ‘I’, bevestigen.

Opvallend is dat Webster, vaak te horen op baritonsax, zich vanavond beperkt tot het bespelen van de altsax. Het gebruik van die lichter klinkende sax doet echter niets af aan de intensiteit van zijn spel, dat zowel robuust als ingetogen kan zijn en het niet moet hebben van fraaie melodielijnen (als is er wel een te ontdekken in de tweede set), maar van verschillende blaastechnieken en onorthodoxe methoden als het spelen zonder mondstuk, het slechts lucht blazen door het instrument en de kleppen laten klinken, en het dempen van de toon door de beker tegen het bovenbeen aan te houden. 

Op het spelen van een melodie is Serries evenmin te betrappen. Zijn gitaarspel is vanavond vooral expressief en de geluiden die hij aan zijn gitaar ontlokt komen mede tot stand door gebruik van twee strijkstokken, die afzonderlijk maar ook tegelijkertijd worden gebruikt, een metalen staafje en een schroevendraaier. Serries’ vingers gaan niet zorgvuldig fret voor fret over de gitaarhals, maar in wilde, schijnbaar onbeheerste halen. Het produceren van noise wordt niet geschuwd. Toch is controle altijd aanwezig. De hulpmiddelen zorgen voor percussieve of wrijvende klanken.

Lisle is een inventieve drummer die zeer krachtig uit de hoek kan komen, dat ook tijdens dit concert een aantal keren doet, maar die ook met onconventionele, speelse vondsten zijn drumspel verrijkt. Zo steekt hij een drumstok door een bekken en met de rand van dit bekken schuift hij vervolgens over de tom, met een schurend en soms ongemakkelijk klinkend geluid tot gevolg. Een klein bekken dat met een mallet wordt bespeeld dient tijdens een ingetogen stuk als leidraad.

Kodian Trio is een gezelschap waarin alle drie de muzikanten ogenschijnlijk hun eigen ding doen. Van een standaard ‘solo-met-begeleiding’ werkwijze is geen sprake. Vaak botst en schuurt het, maar toch is er interactie tussen de muzikanten; zichtbaar en vooral hoorbaar. Bewonderenswaardig is het gemak waarmee van heftige, tegendraadse stukken wordt overgeschakeld naar rustige, contemplatieve stukken. En omgekeerd. Overgangen geschieden soms bijna ongemerkt, soms plotsklaps. 

De twee sets die het drietal speelt beslaan opgeteld bijna een uur. In dat redelijk korte tijdsbestek wordt een veelheid aan muzikale ideeën tentoongespreid, en hoewel de muziek allerminst als een organisch geheel klinkt (het gaat vaak met horten en stoten), voelt het concert als geheel wel als zodanig, want op meerdere momenten lijken drie ongelijkgestemde zielen een gezamenlijke weg te vinden. Het zorgt voor een spannend en uitermate boeiend optreden.

http://www.andrewlisle.com/ 

http://www.dirkserries.com/

http://colin-webster.blogspot.nl/