Century Media Records, 2015

‘Shadow Realms’ is de debuut-cd van het Zweedse Firespawn, dat in 2012 is opgericht en aanvankelijk de naam Fireborn hanteerde. Met muzikale groentjes hebben we hier niet te maken, want de band bestaat uit vocalist L.G. Petrov (Entombed A.D.), gitarist Fredrik Folkare (Unleashed, Necrophobic), gitarist Victor Brandt (Entombed A.D.), bassist Alex Impaler (Necrophobic) en drummer Matte Modin (Raised Fist, voorheen Dark Funeral). 

De heren hebben naast hun eigen bands kennelijk behoefte aan een uitlaatklep die nog wat steviger uitpakt, want dat is wat Firespawn doet ten opzichte van de andere bands waarin de bandleden spelen. Dat het hier om death metal gaat, moge duidelijk zijn, maar levert de veelbelovende bezetting ook de kwaliteit die mag worden verwacht? 

Bij een eerste oppervlakkige beluistering is het antwoord: ja. De blastbeats van de felle opener The Emperor, de midtempo stamper Imperial Burning, het oosters getinte en met cleane zang verfraaide Lucifer Has Spoken en het furieuze hoogtepunt Spirit Of The Black Tide doen vermoeden dat het hier gaat om een death metalalbum van een hoog niveau. Maar dat is ‘Shadow Realms’ niet, helaas.


Na het rustpuntje Contemplate Death volgen nog zes relatief korte tracks die allemaal de juiste death metalelementen bevatten om te kunnen overtuigen. Toch kan ‘Shadow Realms’ niet over de hele linie boeien, omdat de muziek van Firespawn niet van clichés gespeend is, wat zich naarmate de plaat vordert steeds meer wreekt. Nu is het gebruik van clichés in dit genre op zich geen ramp, maar Firespawn mist op deze plaat de creativiteit om er een eigen draai aan te geven.

Goed uitgevoerd is het allemaal wel. De grunt van Petrov is krachtig en in de kleine stukjes cleane zang weet hij ook te overtuigen. De gitaristen leggen fraaie riffs neer en de ritmesectie speelt strak en met de juiste dosis agressie. Het songmateriaal is echter van mindere kwaliteit dan de uitvoering ervan. Het refrein van All Hail is zelfs kinderachtig. 

De afwisseling tussen snelle en midtempo tracks is goed maar voorspelbaar, evenals de razensnelle drums in nummers als Necromance en Ruination. Ook tekstueel heeft Firespawn, zoals de songtitels al aangeven, niets anders te bieden dan de standaard death metal-thematiek.

‘Shadow Realms’ klinkt als een klok maar verrast nergens en dat is jammer, want van deze bezetting had iets meer verwacht mogen worden. De som overstijgt nergens de delen. Dat neemt niet weg dat dit debuut zeer genietbaar is, want de muziek is lekker agressief en de muzikale uitvoering vlekkeloos. Wie van de geijkte death metalclichés houdt, zal zich aan deze plaat geen buil vallen.

https://www.facebook.com/firespawnofficial/?fref=ts