Napalm Records, 2015

 

Noem het ska punk, gypsy punk, zigeunerpolka of voor mijn part folk metal: aanstekelijk is de muziek van Russkaja in ieder geval. Met ‘Peace, Love & Russian Roll’ is het vanuit Oostenrijk opererende gezelschap toe aan hun vierde langspeler, de opvolger van het geslaagde ‘Energia!’. Het aantrekkelijke van de met rock, folk, polka, ska en rock & roll doorspekte Russische muziek is dat vaak stevig wordt uitgepakt. Helaas wordt op deze plaat de energie niet altijd op peil gehouden. 

Toch valt er zeker wat te genieten, zeker aan het begin van de plaat. Opener Rock ‘n’ Roll Today is een stevige rocker waarin Russische folk, ska en metal een mooie symbiose aangaan. Het daaropvolgende Slap Your Face stampt daar nog even rock & rollend overheen en nodigt uit tot hard meebrullen. Dat wordt zeker een livefavoriet. Het feest gaat nog even door met Hometown Polka. De gitaren zijn iets naar de achtergrond verdrongen, maar de polka-ska is toch heerlijk opzwepend. 

Het eerste dipje is eigenlijk al daar met de vierde track, There Was A Time, ware het niet dat dit lied wordt gered door een pompende tubapartij. Het probleem begint pas echt bij Parachute, een weekhartig en zoetsappig liefdeslied dat de tenen doet krommen. Dat gebeurt later nog twee keer, bij het zwakke Salty Rain en het romantische Radio Song, twee songs waarin de voet van het gaspedaal wordt gehaald en zwaar aangezet sentiment en pathetiek hoogtij vieren.

Met een pessimistische bril bekeken heeft Russkaja op ‘Peace, Love & Russian Roll’ zijn kruit al in de eerste drie nummers verschoten. Alle songs die erna komen, halen niet het niveau van die nummers, met de bovengenoemde drie tracks als uitschieters naar beneden. Toch mogen ook het stevige You Are The Revolution en de snelle titeltrack er zeker wezen. In de teksten zijn wat flauwigheden te bespeuren, maar muzikale meligheid wordt gelukkig ontweken. 

Dan is er nog de zang van Georgij Makazaria, zingend in het Russisch, Engels en Spaans, die wat overdreven kan overkomen in dramatiek en articulatie en daarom irritatie kan opwekken. Het went echter wel en dan heeft het zelfs zijn charme, zolang hij niet teveel gaat schmieren.

Russkaja levert met ‘Peace, Love & Russian Roll’ een iets te wisselvallig album af omdat men net te vaak kiest voor sentiment terwijl de band op zijn best is als de Russische folk wordt aangelengd met stevige rock, ska of rock & roll. Er blijft uiteindelijk meer dan genoeg te genieten over, maar gebruik van de programmeerknop is aan te bevelen.

http://www.russkaja.com/