Willemeen, Arnhem

Dinsdag 22 september 2015

 

In het café van Willemeen in Arnhem vindt vanavond Salon Brut plaats: een avond muzikale herrie in de positieve zin des woords. Onderbroken door de lekker eigenwijze bak lawaai die DJ Bart Hard ons voorschotelt, treden drie uiteenlopende bands op voor een klein maar aandachtig luisterend publiek.

Lärmschutz
Als eerste treedt het Utrechtse trio Lärmschutz aan. Het drietal omschrijft hun muziek als anarchopunk-jazz en er zijn invloeden te horen uit freejazz, noiserock en garagerock. Gedurende vijfentwintig minuten wordt één geïmproviseerd stuk gespeeld met bas, drums, gitaar, elektronica en trombone. De gedeelten waarin Rutger van Driel zijn bas opzij legt en trombone speelt zijn het smakelijkst. Jammer genoeg zijn het slechts drie spaarzame momenten. Verder valt weinig lijn te ontdekken in het gitaarspel van Stef Brans; een duidelijk idee achter zijn muzikale acties is niet hoorbaar. Ook ontbreekt de interactie tussen hem en drummer voor deze avond Gert Komduur. Wellicht dat zij nog aan elkaar moeten wennen, hoewel Komduur wél zichtbaar en hoorbaar luistert naar zijn beide medemuzikanten. Halverwege de set slaat de verveling toe, maar tegen het einde grijpt Lärmschutz je toch bij de kladden, vooral aangestuwd door het drumwerk van Komduur, maar ook door het trombonespel van Van Driel en door Brans die zowaar even op één lijn met zijn muzikale kompanen zit.

Lärmschutz

Dead Neanderthals
Waar Dead Neanderthals tijdens het Valkhof Festival te Nijmegen en het Incubate Festival te Tilburg tot trio was uitgebreid door bijdragen van respectievelijk Drvg Cvltvre en Sten Ove Toft, treden saxofonist Otto Kokke en drummer René Aquarius vanavond ‘gewoon’ als duo op, maar dat doet aan de intensiteit en kwaliteit van het optreden niet af. In een korte set van ruim twintig minuten wordt door Kokke een hypnotiserende drone neergelegd die door Aquarius van energiek en strak drumspel wordt voorzien. Het van geluidseffecten voorziene baritonsaxspel begint laag, zoekt het gaandeweg hogerop en klinkt imposant, louter door het aanhoudende drone-effect. De repeterende drumpatronen van Aquarius dragen ook bij aan deze monotone maar fascinerende luisterervaring. Het Nijmeegse tweetal slaagt er ook in Willemeen in om een betoverende set neer te zetten. Maar daaraan twijfelen deden we allang niet meer.

Dead Neanderthals

Tropical Trash
Het is jammer dat na Dead Neanderthals een aantal bezoekers het voor gezien houdt, want wat volgt is ook zeker de moeite waard. Het uit Louisville, Kentucky, afkomstige Tropical Trash is een band met twee gezichten. De Amerikanen wisselen korte en snelle hardcore punksongs af met langere vrije jams waarin de noise- en sludgekant van de band op de voorgrond treedt. Opmerkelijk is dat naast de drie bandleden op het podium ook een klarinettist meedoet, al staat die verscholen opgesteld naast het podium achter de geluidsboxen. Hij mengt zich in het geluid van de band in de vrijere gedeelten van het concert en weet zich goed in te passen in de sound van Tropical Trash. De band oogt relaxt (de drummer eet tussendoor even een appeltje) maar toch gedreven. De korte trashy punksongs worden gelukkig niet vergeten en het contrast tussen die nummers en de noisy improvisaties zorgt voor een prettig afwisselend optreden.

Tropical Trash

Het is jammer dat vanavond niet meer mensen de weg naar Willemeen hebben gevonden. De drie korte optredens op deze dinsdagavond in het café verdienen meer publiek en hopelijk komt er een volgende keer. Salon Brut is een mooi initiatief en smaakt naar meer.

https://www.facebook.com/TROPICAL-TRASH-140334799370234/timeline/

https://deadneanderthals.wordpress.com/

http://www.larmschutz.nl/

http://www.willemeen.nl/