Iron Will, 2015

 

 

Debuutalbum ‘Face The Evil’ van Bliksem baarde niet zoveel opzien binnen het thrash metalgenre waarin de Belgische band vertoeft. Wel heeft de band een zeer goede livereputatie hoog te houden. Opvolger ‘Gruesome Masterpiece’ laat een band zien die verbreding zoekt en vindt en dat op zeer geslaagde wijze. 

Het begint nog allemaal op vertrouwd terrein, want Crawling In The Dirt is pure thrash metal met flitsend gitaarspel. De thrash/speed metal van KYWAS (Kill You With A Smile) wakkert het vuur nog verder aan door nog een stuk feller van leer te trekken, al wordt in het refrein het tempo iets getemperd, wat wonderwel goed werkt. Met Room Without A View wordt het tempo echt omlaag geschroefd, maar halverwege volgt een fantastische versnelling en is de speed metal weer helemaal terug. 

Maar dan wordt het echt anders. Powerballad Mistress Of The Damned valt niet meer onder de categorie thrash metal te scharen maar neigt eerder naar traditionele heavy metal. Dat de band ook catchy uit de hoek kan komen, wordt bewezen met The Hunt, dat enigszins schatplichtig is aan The Devil’s Blood en waarvan het refrein nog lang nadat deze plaat zijn rondjes heeft gedraaid blijft hangen. 

Met het lange Morphine Dreams wordt weer ander terrein opgezocht, namelijk dat van doom metal. Black Sabbath is niet ver weg, maar de ijzersterke song afdoen als Sabbath-kloon gaat te ver; daarvoor heeft Bliksem teveel eigen smoel. De Black Sabbath-invloed zien we ook – en zelfs nog iets sterker – terug in het begin van Barbaric Nation, maar die invloedssfeer wordt daarna verlaten voor een op New Wave Of Britisch Heavy Metal gestoeld geluid.

Out Of The Darkness is weer iets langzamer en rustiger, maar denk niet dat het na de openingstracks gedaan is met de snelle thrash metal: tussendoor bevinden zich nog Twist The Knife en Fucked Up Avenue, twee agressieve thrashbombardementen, strategisch geplaatst tussen de langzamere stukken .

Hoe goed en strak de muzikanten van Bliksem ook spelen, de grootste kracht van de Vlaamse formatie is zangeres Peggy Meeussen. Zij heeft een heerlijk ruig randje op haar stem zitten en klinkt krachtig in de snelle en agressieve nummers, maar bovenal bewijst zij haar talent als zangeres in de langzamere nummers waarin het meer op melodie en emotionele zeggingskracht aankomt.

Met ‘Gruesome Masterpiece’ zet Bliksem een enorme stap voorwaarts. De band heeft het lef om af en toe gas terug te nemen en af te wijken van het geijkte thrash-pad, en dat pakt steeds goed uit. Daardoor klinkt deze plaat lekker gevarieerd zonder dat het aan echte power ontbreekt. Het kan bijna niet anders dan dat deze band enorm in populariteit gaat stijgen. Alleen al op basis van dit album zou dat zeker verdiend zijn.

http://www.bliksemmusic.com/