De Onderbroek, Nijmegen

Donderdag 4 juni 2015

Het is donker in de kelder in Nijmegen die De Onderbroek heet. Ook het podium wordt slechts verlicht door een tweetal blauwe lampen. Die twee lampen blijven de hele avond de enige lampen die aan zijn op het podium. Het schept een sfeer die perfect past bij de twee bands die vanavond optreden: het Noorse Tombstones en het Amerikaanse Egypt. Beide bands brengen een vorm van doom- en stonermetal, maar er zijn duidelijke verschillen.

 

Laag, lager, laagst. Dat lijkt het credo van Tombstones. De band uit Oslo heeft bas en gitaar verschrikkelijk laag gestemd en de trage, logge doom wordt op letterlijk oorverdovend volume geserveerd. Luisteren zonder oordopjes in je oren is onmogelijk zonder schade op te lopen. Enerzijds past het volume goed bij de muziek die je het beste lijfelijk ondergaat (het dreunt door je hele lichaam), maar als de oordopjes niet van de beste kwaliteit zijn, gaat ook elke nuance verloren: de lage tonen van de bas komen wel uit de verf  maar vooral het gitaarspel komt niet goed naar voren. Zodra de oorbescherming – kort – uitgaat, blijkt dat Tombstones toch een goede sound heeft waarin geen plaats is voor subtiliteiten, melodieuze intermezzo’s of technische hoogstandjes. Nee, het Noorse trio moet het hebben van een alles vermorzelende sound die als een stoomwals alles op zijn weg platwalst. Gitarist Björn-Viggo Godtland en bassist Ole Christian Helstad zingen/schreeuwen om beurten maar melodieus is het allemaal niet. Hoeft ook niet. Minpuntje is dat de set wel erg eenvormig is, al zal de ware liefhebber daar geen probleem mee hebben. Naarmate het concert vordert, wordt toch wat variatie aangebracht door wat wisselingen in tempo, zonder dat ook maar eens de hoge versnelling wordt ingeschakeld.

Na het beukende geweld van de Noren, laat het uit Fargo, North Dakota, afkomstige drietal Egypt een andere kant van het doom- en stonermetalgenre horen. Ook bij deze band staat het geluid erg hard maar minder overdonderend dan bij Tombstones. Egypt is de meer muzikale band van vanavond en onderscheidt zich door meer melodie, meer afwisseling, betere instrumentbeheersing en een betere setopbouw. Er is ruimte voor enkele kortere en meer uptempo nummers, waardoor er genoeg variatie in het optreden zit en de band ervoor zorgt dat je bij de les blijft. Echt memorabele songs heeft Egypt niet, maar de riffs en de bluesy gitaarlicks doen hun werk en het verveelt geen moment. De slagroom op de taart bestaat uit Watchin’ You, een nummer uit de beginjaren van Kiss, dat als toegift wordt gespeeld en dat Egypt past als de spreekwoordelijke handschoen. Een perfecte afsluiter van een alleszins geslaagd optreden.

https://egypt1.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/pages/Egypt-Doom/220951734668136

http://tombstonesoslo.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/tombstonesoslo?fref=ts 

http://grotebroek.nl/programma/