Eigen beheer, 2015

Fruit Of The Original Sin heeft iets met David Lynch. Niet alleen is de bandnaam ontleend aan diens film The Elephant Man, ook is de titel van de deze plaat afkomstig uit de serie Twin Peaks. The Black Lodge is de plek waar iedere ziel doorheen gaat op weg naar perfectie, de  plek waar je met je eigen schaduwzijde wordt geconfronteerd. Fruit Of The Original Sin is met hun derde album aardig op weg naar perfectie.

De muziek van Fruit Of The Original Sin is gemakshalve te omschrijven als gitaarrock-industrial, maar in feite is het een mix van nineties gitaarrock, hardrock, grunge, stonerrock en industrial. Maar voordat je denkt dat ‘The Black Lodge’ een flipperkast is waarin de bal alle kanten op stuitert: alles is verpakt in compacte songs met een kop en een staart. Nergens op deze schijf worden nummers te lang gerekt of gaat de focus op het liedje verloren door gesoleer, soundscapes of overbodige franje.

Het viertal uit Nijmegen en Düsseldorf onderscheidt zich van andere bands die in dezelfde vijver vissen door naast de gitaar ook synths een prominente plaats in het geluid te geven. Daarnaast heeft de groep in Freek Philippi een goede zanger in de gelederen. Zijn sombere, boze, donkere teksten passen bovendien goed bij de emotioneel geladen songs. Aanvankelijk kan de plaat wat anoniem voorbij glijden, maar naarmate de CD vaker rondjes draait krijgt ‘The Black Lodge’ meer en meer smoel; refreinen nestelen zich in je hoofd en zijn daar lastig weer uit te krijgen. Wat ook fijn is aan deze plaat, is dat niet elk nummer het voorspelbare stramien van ingehouden couplet en heftig refrein volgt.

De derde worp van Fruit Of The Original Sin is een plaat waarop werkelijk alles klopt; van de heftige opener Kali tot de ingetogen afsluiter Solace is de muziek op alle fronten – liederen, teksten, productie, emotie, attitude, dynamiek, variatie –  dik in orde. ‘The Black Lodge’ kent geen minpunten en veel hoogtepunten. Klasse.

http://fruitoftheoriginalsin.com/

https://www.facebook.com/fruitoftheoriginalsin?_rdr