Sub Pop, 2015

Drie jaar na ‘METZ’ komt de Canadese noiserock/punkformatie met de opvolger. Biedt die plaat nieuwe inzichten? Nee, totaal niet. Geeft dat? Nee, totaal niet! Met een wat betere (scherpere) productie en net iets betere songs komt METZ heel goed weg met meer van hetzelfde.

METZ maakt herrie. De gitaren zijn overstuurd, er zit de nodige feedback op, dissonanten worden niet geschuwd en de zang is merendeels schreeuwend. Maar daaronder zit steevast Het Liedje. Het is dus niet zomaar herrie wat dit trio ons voorschotelt; de band weet hun boosheid en agressie om te smeden tot een tiental explosieve liedjes die geraffineerd in elkaar zitten, goed zijn uitgewerkt en gebaseerd zijn op meer dan één riff of idee.

Dat begint al met het verslavende ritme van de eerste song, adrenalinestoot Acetate, waarna het snellere The Swimmer bewijst dat het nóg energieker kan. I.O.U. klinkt als een snelle, opgefokte Nirvana-song. De beukende riff van Wait In Line gaat vergezeld van een schurende tweede gitaarpartij en ook hier is Nirvana niet ver weg, met name in de zang. Denk dan niet aan Nirvana van ‘Nevermind’ (uitgezonderd misschien Territorial Pissings) maar meer aan de rauwere kant van de band op ‘Bleach’ en ‘In Utero’. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de liedjes van METZ in al hun explosiviteit inventiever en complexer zijn dan die van Nirvana.

De nummers op ‘II’ zijn meestal kort, maar met Spit You Out bewijst METZ dat een overrompeling ook tegen de vijf minuten kan duren. Dat gitaartje had overigens van Speedy Ortiz kunnen zijn, maar METZ pakt de zaken agressiever aan. De plaat kakt geen moment in en twee van de beste songs sluiten de plaat af: de punkexplosie Eyes Peeled (met gitaarsolo!) en de alles verpulverende noiserock van Kicking A Can Of Worms.

Het doet goed dat er in 2015 naast al die op folk gebaseerde brave popmuziek ook nog van dit soort high energy bands bestaan. Uitgezonderd het korte intermezzo ZZYZX krijg je van METZ op ‘II’ geen moment rust. De plaat duurt slechts een half uur maar heeft de impact van een exploderend projectiel. Een herhalingsoefening is het, maar wel een glorieuze. Play loud!

METZ speelt op 19 juni op het Best Kept Secret festival te Hilvarenbeek.

http://www.metzztem.com/

https://www.facebook.com/metz