Svart Records, 2015

Het getuigt niet van grote fantasie als je death/doom metal speelt en je je band Heavydeath noemt. De bandnaam is echter wel toepasselijk. Heavydeath speelt een vrij primitieve vorm van death/doom metal zonder opsmuk en een ingewikkelde bandnaam past daar natuurlijk niet bij.

De drie leden van Heavydeath hebben hun sporen al verdiend in andere bands, waarvan Runemagick de bekendste is. Als Heavydeath hebben de Zweden al een aantal demo’s en een EP uitgebracht, maar ‘Eternal Sleepwalker’ is het eerste volledige album. 

Eén ding wordt bij beluistering direct duidelijk: slechts drums, bas en één gitaar zijn nodig om een moddervet geluid neer te zetten. De plaat klinkt niet geproduceerd, waardoor een ongepolijste rauwe sound ontstaat waarmee de band indruk maakt. Toch ben ik enigszins teleurgesteld over het eindresultaat.

Bij opener Ascending lijkt er nog niets aan de hand. De death/doom metal wordt zonder franje geserveerd, de gitaar klinkt laag en het tempo is traag. Uiteraard is Black Sabbath inspiratiebron nummer één, maar ook Cathedral en Candlemass laten hun sporen na.  Halverwege het nummer gaat het tempo iets omhoog, overigens zonder dat ook maar enig snelheidsrecord wordt gebroken. De cleane zang doet aan gothic metal denken en de grunt is puur death metal. 

Na deze opening blijkt dat Heavydeath daarmee zijn hele verhaal al verteld heeft. De daaropvolgende tracks volgen allemaal min of meer hetzelfde stramien en dan blijkt ook dat de sound meer imponeert dan het songmateriaal. Het aantal memorabele riffs is dun gezaaid en het dreint vaak allemaal iets te lang door waardoor de aandacht verslapt. Echt mindere nummers staan er niet op het album maar het lijkt allemaal teveel op elkaar. ‘Eternal Sleepwalker’ is daardoor een plaat die ik liever in gedeelten beluister dan in zijn geheel. 

http://www.heavydeath.com/

https://www.facebook.com/heavydeathofficial