Café De Kroeg, Arnhem

Zondag 26 april 2015

Aan Oranjefeesten heb ik een broertje dood. Toch begeef ik me vanavond in de drukke binnenstad van Arnhem, want Donnerwetter treedt op bij café De Kroeg. Van hun debuutplaat ben ik erg onder de indruk (zie hier) en ik ben benieuwd hoe het live klinkt. Het optreden maakt onderdeel uit van een klein festival dat zich buiten afspeelt. Het is gelukkig droog en de sfeer is goed. Wel lopen veel passanten vlak voor het podium langs, maar daar valt weinig aan te doen.

Donnerwetter speelt een set van ongeveer vijfendertig minuten en lost in die korte tijd de door de plaat gewekte verwachtingen moeiteloos in. Rocco Ostermann is goed bij stem en gitarist Wout Kemkens zorgt voor fraai en tegendraads gitaarspel. Een basgitarist heeft de band niet in de gelederen maar wordt ook niet gemist; toetsenist Matthijs Stronks zorgt voor de baspartijen. Drummer Mike Visser is in de weer met drumstokken, paukenstokken en brushes.

Wat Donnerwetter zo aangenaam maakt om naar te luisteren, is de afwisseling die het songmateriaal biedt. De band opent met Mojo Hand, dat zonder pauze wordt gevolgd door een sterke uitvoering van  Ego, sowieso een van de mooiste nummers van de LP ‘Donnerwetter’. Persoonlijke favoriet In The City komt ook al snel voorbij en dan kan het optreden eigenlijk al niet meer stuk. Er wordt gas teruggenomen in Dressed Up, zonder dat ook maar iets aan intensiteit verloren gaat. Bij het bijzonder dansbare en dus toepasselijk getitelde Dance is het moeilijk om stil te staan. De set wordt afgesloten met Silent One, het langste nummer van het concert, met vooral aan het slot geweldig gitaarwerk. 

Hoewel pas kort geleden ontdekt, behoort Donnerwetter al tot mijn favoriete Nederlandse bands. Ik wil het viertal dan ook graag eens een volledige set zien spelen in een zaal.

Donnerwetter speelt op 27 april op Oranjepop te Nijmegen, op 5 mei op Vrijpop te Beuningen, op 14 mei op Jannarok te Diepenheim, op 15 mei tijdens het Hoogte 80-festival te Arnhem, op 24 mei op Pinksterpodium@Lokaal42 te Helmond, op 27 juni in DRU Cultuurfabriek te Ulft, op 4 september tijdens de stadsfeesten te Doetinchem en op 16 september in het Burgerweeshuis te Deventer.

http://www.donnerwetterband.com/

https://www.facebook.com/donnerwettermusic 

http://www.cafedekroeg.nl/