Holy Are You Recordings, 2015

The Lucid Dream komt uit Carlisle, Engeland, en deze titelloze plaat is het tweede volledige album van het viertal. De band wordt gemakshalve ingedeeld in het hokje ‘psychedelische rock’. Voor een gedeelte is dat ook wel terecht, de sound neigt soms naar het illustere Spacemen 3, maar er wordt meer geboden op ‘The Lucid Dream’. Invloeden zijn talrijk maar niet zodanig dat de groep geen eigen gezicht heeft.

De plaat opent geweldig met het instrumentale Mona Lisa. Het nummer begint rustig met ijle gitaarklanken maar barst na twee minuten los in een aanstekelijke psychrockjam met een hoofdrol voor de beide gitaren. Mona Lisa duurt dik acht minuten maar is voorbij voordat je er erg in hebt. Prachtig. Fans van Spacemen 3 en My Bloody Valentine zullen er zeker van houden. Het daaropvolgende Cold Killer doet er niet veel voor onder. De niet al te opvallende maar voor de muziek toepasselijke vocalen doen hun intrede. Hoewel ook hier het psychrockelement overheerst, vallen er ook wat doom- en new wave-invloeden te bespeuren. Het nummer klinkt daardoor bijna eighties (denk Jesus & Mary Chain, Joy Division).

Zijn de eerste twee songs allebei redelijk rechttoe rechtaan rockers te noemen, bij The Darkest Day/Head Musik komt wat meer experimenteerdrift om de hoek kijken. De toetsen spelen een wat grotere rol. Het tempo ligt aanvankelijk wat lager maar het nummer mondt uit in een heerlijke kakofonie van synths en gitaren. Ook een hoogtepunt. In het korte Moonstruck wordt het tempo weer opgeschroefd.

Daarna zakt de plaat toch even in. Unchained Dub biedt muzikaal niet zoveel interessants. Unchained komt het dichtst bij een standaard popsong en daarvoor geldt hetzelfde. Het lijkt in eerste instantie ook op te gaan voor Morning Breeze, maar hier wordt naar een mooie noisy climax toegewerkt. Verrassend is vervolgens het slotstuk van de plaat, het in 6/8 maat gespeelde You & I. De sixties zijn hier niet ver weg. Het nummer klinkt bijna lieflijk, maar schijn bedriegt: iets over de helft wordt een ontregelende fuzzgitaar ingezet.

Ondanks de verschillende invloeden is ‘The Lucid Dream’ een coherente plaat die niet teleurstelt. Misschien klinkt het album in eerste instantie wat steriel, maar het geheel nestelt zich wel langzaam in je hoofd en dan blijkt dat ‘The Lucid Dream’ een met veel gevoel gemaakte plaat is.

https://www.facebook.com/theluciddream