Eigen beheer, 2014

Soms ontdek je een band erg laat. Pas vorig jaar, bij het uitkomen van hun derde album  ‘Welcome Back Wolf’, ontdekte ik wat een fijn, dwars, hoekig bandje Shaking Godspeed is. ‘Welcome Back Wolf’ was een van mijn favoriete platen van 2014. Het was de eerste plaat waarop gitarist/zanger Rocco Ostermann meedeed.

Diezelfde Rocco Ostermann blijkt al een lange staat van dienst te hebben in verschillende bands. Zo bracht hij twee albums en twee ep’s uit met het semi-legendarische Magic Fish en stond hij met die band op Pinkpop. Ook won Ostermann de prijs voor beste gitarist tijdens de Grote Prijs van Nederland in 1993.

En nu blijkt er al sinds december een plaat te zijn van Donnerwetter, met op gitaar Ostermann en Wout Kemkens (ook in Shaking Godspeed). Keyboardist Matthijs Stronks en drummer Thijs Verwer completeren het viertal op de plaat. De laatste is inmiddels vervangen door Mike Visser. De lp-presentatie heeft plaatsgevonden in Luxor Live in mijn woonplaats Arnhem. Het is helemaal aan mij voorbij gegaan. Gelukkig ben ik nog wakker geworden, want ik ben heel enthousiast over ‘Donnerwetter’.

Ostermann is niet voor één gat te vangen, zoveel wordt duidelijk na beluistering van ‘Donnerwetter’. Op de website wordt de stijl omschreven als ‘avantgarde-rock with roots’ en dat dekt de lading aardig. Sommige invloeden zijn duidelijk: Beefheart, Zappa, Waits. Donnerwetter weet overal wel een eigen draai aan te geven en het geheel te verpakken in goed in het gehoor liggende songs.

Zoals dat op de laatste Shaking Godspeed ook het geval was, heeft elke song op ‘Donnerwetter’ wel een twist of hook waardoor het uitstijgt boven het niveau van de standaard popsong. Zo zijn er het dwarse gitaartje in opener Dance, het contrast in de vocalen in het refrein van In The City en het hoekige maar aanstekelijke ritme van Ego. En dat zijn alleen nog maar de eerste drie nummers van de plaat. Er staat geen enkele mindere track op ‘Donnerwetter’.

Hoewel er overeenkomsten zijn met Shaking Godspeed, staat Donnerwetter toch helemaal op zichzelf. Er is vaak ruimte voor een akoestische gitaar en de muziek klinkt over het algemeen wat minder druk dan bij Shaking Godspeed. Maar vooral onderscheidt Ostermann zich hier als een goede en veelzijdige zanger: mooi zingend in Goddamn Alive en Silent One, fluisterend in Love Is Not Around, rauw in In The City en raspend als Tom Waits in Crosseyed Dog. ‘Donnerwetter’ is gewoon een heerlijke, zeer afwisselende plaat die met terugwerkende kracht tot mijn favorieten van 2014 behoort.

Donnerwetter speelt op 26 april in Café De Kroeg te Arnhem, op 27 april op Oranjepop te Nijmegen, op 14 mei op Jannarok te Diepenheim, op 15 mei tijdens het Hoogte 80-festival te Arnhem en op 27 juni in DRU Cultuurfabriek te Ulft.

http://www.donnerwetterband.com/

https://nl-nl.facebook.com/donnerwettermusic