Nuclear Blast, 2015 

Black metal is niet mijn favoriete metalgenre. Als de stijl echter van de nodige genre-vreemde injecties wordt voorzien, kan het zijn dat ik toch over de streep getrokken word. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij het Franse Blut Aus Nord en het Amerikaanse Wolves In The Throne Room (uitgezonderd hun laatste album). Dat zijn bands die de black metal al ver voorbij zijn.

Melechesh is een oorspronkelijk vanuit Jeruzalem, maar al enige tijd vanuit Europa opererende band met Armeens/Assyrische roots. De band mengt hun black metal met Oosterse invloeden die op natuurlijke wijze in het bandgeluid zijn geïntegreerd. Ook zijn invloeden van death- en trashmetal te horen op ‘Enki’, dus het black metalhokje is veel te beperkt om Melechesh mee te duiden.

Het eerste wat opvalt aan ‘Enki’, is dat het geluid opvallend helder is. Waar bij veel black metalbands het rockelement volledig verloren gaat door de grote hoeveelheid blastbeats, slaagt Melechesh er bij tijd en wijle in om echt te rocken, wat ik als een grote meerwaarde beschouw. Beste voorbeelden hiervan zijn Lost Tribes en Multiple Truths. Gastbijdragen zijn er van Max Cavalera (o.a. Sepultura, Soulfly, Cavalera Conspiracy), Sakis Tolis (Rotting Christ) en Rob Caggiano (Volbeat, Anthrax), maar nodig zijn deze gastbijdragen eigenlijk niet. Het stoort echter ook niet.

In de sterke eerste vier tracks van de plaat weet Melechesh de zaken redelijk compact te houden, waardoor het lijkt dat wordt afgestevend op een zeer imponerend geheel. Bij Enki – Divine Nature Awoken moet echter de eerste kanttekening worden geplaatst. Het nummer duurt te lang en blijft met name in de rustiger passages niet boeien. Het instrumentale Doorways to Irkala duurt ook te lang en had wat mij betreft helemaal niet op het album hoeven staan. Tot slot duurt ook afsluiter The Outsiders te lang en blijft ook deze track niet tot het einde boeien. Erg jammer, want het eerste gedeelte is ijzersterk.

Met ‘Enki’ levert Melechesh een sterk metalalbum af, maar als de band erin was geslaagd de langdradigheid die af en toe optreedt in te perken, was de plaat nog veel beter geweest. Nu boeit Melechesh op ‘Enki’ zo’n drie kwartier, op een plaat die een uur duurt.

Melechesh speelt op 3 mei in NAXTStage te Almelo, op 5 mei in Little Devil te Tilburg en op 6 mei in Willemeen te Arnhem.

 https://www.facebook.com/melechesh