Napalm Records, 2015  

Bij Evil Invaders waan je je volledig terug in de jaren tachtig, toen speed metal werd gespeeld door bands als Exciter, Razor en Agent Steel. Dat betekent metal in hoog tempo maar met gevoel voor melodie en met een flinke dosis gitaarsolo’s. De EP ‘Evil Invaders’  uit 2013 was veelbelovend. De eerste full length van de Belgen gaat op dezelfde voet verder.

‘Pulses of Pleasure’ een energieke plaat noemen is een understatement. Uitgezonderd het als intro voor de laatste track dienende Blinded is even rust nemen er niet bij. De gitaarsolo’s vlammen uit de speakers, bas en drums houden het tempo strak en het geheel is zo geproduceerd dat de verschillende instrumenten goed tot hun recht komen. Zanger/gitarist Joe heeft een hoge stem, haalt daarmee ook regelmatig gillend uit en daar moet je van houden. Soms doen die uithalen denken aan John Gallagher van Raven, maar gelukkig blijft Joe’s stem wel uit de buurt van hemeltergende zangers als John Cyriis van Agent Steel. Wat zou ‘Unstoppable Force’ een geweldige plaat zijn met een andere zanger, maar dat terzijde.

‘Pulses of Pleasures’ kent wat minpuntjes. Zes van de negen tracks klokken tussen vijf en zes minuten en dat is niet altijd nodig. Als sommige songs wat korter en puntiger waren gehouden, zou de plaat aan kracht hebben gewonnen. Nu blijf ik toch niet elk nummer helemaal bij de les, ondanks dat de instrumentale stukken vaak wel goed uitpakken. De refreinen zijn ook niet allemaal even pakkend, waardoor het gevaar op de loer ligt dat het album te eenvormig gaat klinken. Bij Blinded heb ik steeds de neiging om de eerste zin van Remember Tomorrow van Iron Maiden te gaan zingen, zoveel lijkt het op het intro van dat oude Maiden-nummer.

Dat is dan wel het enige moment dat Evil Invaders teveel op Iron Maiden lijkt. Want hoewel er gedurende ‘Pulses of Pleasure’ genoeg Iron Maiden-momenten voorbij komen, kan niet worden gesproken van ordinair jatwerk. De stijl van Evil Invaders is daarvoor teveel speed metal. De invloeden zijn herkenbaar maar storen over het algemeen niet. En daarmee zijn we meteen bij de pluspunten aanbeland. ‘Pulses of Pleasure’ kent een paar erg sterke songs. Twee daarvan, Sirens en Stairway to Insanity, zijn te vinden in het midden van de plaat. Sirens heeft een sterk refrein dankzij een fraai gitaarloopje en Stairway to Insanity, ook met duidelijke Maiden-invloeden, blijft juist wel boeien tot en met het lange instrumentale slot. Opener Fast, Loud ‘n’ Rude, de titelsong en afsluiter ‘Master of Illusion’ behoren ook tot de sterke songs van de plaat. Daarmee kom ik op vijf van de negen tracks en dat is toch een behoorlijke score.

Al met al brengt Evil Invaders met hun eerste volledige album niets wereldschokkends en zeker niets origineels, maar lekker is het wel voor wie van jaren tachtig speed metal houdt.

Evil Invaders speelt op 17 mei in Baroeg te Rotterdam, op 22 mei in Willemeen te Arnhem, en op 24 mei in Naxtstage te Almelo.

https://www.facebook.com/evilinvaders