Winter & Winter, 2015

In 1997 debuteerde cellist Ernst Reijseger bij het Winter & Winter-label met de prachtige solo-cd ‘Colla Parte’. Reijseger is het label trouw gebleven en hij heeft in de loop der jaren een uniek en veelzijdig oeuvre gecreëerd, zowel solo als in samenwerking met anderen, zoals koren afkomstig van Sardinië (Tenore e Cuncordu de Orosei) en Reúnion (Groove Lélé), de Italiaanse pianist Franco D’Andrea, celliste Larissa Groeneveld en pianist Frank van de Laar en percussionist Alan “Gunga” Purves. Ook zanger/percussionist Mola Sylla en pianist Harmen Fraanje waren al eerder te horen op albums van Ernst Reijseger, maar steeds in combinatie met andere muzikanten.

In 2013 was er ineens ‘Down Deep’ van het trio Reijseger-Fraanje-Sylla, een bijzonder smaakvolle luistertrip die ik tot de hoogtepunten uit de discografie van Ernst Reijseger reken. Het afgelopen jaar heeft de cellist ook niet stilgezeten, getuige alleen al de twee cd’s die in 2014 op het Winter & Winter-label zijn uitgekomen: het solo-album ‘Crystal Palace’ en het ter ere van zijn zestigste verjaardag uitgebrachte ‘Feature’. En nu is er alweer ‘Count Till Zen’, de tweede plaat van Reijseger, Fraanje en Sylla.

‘Count Till Zen’ klinkt bij oppervlakkige beluistering net zo als ‘Down Deep’, maar bij deze combinatie van muzikanten is dat geen bezwaar. Van een herhalingsoefening is ook allerminst sprake, daarvoor hebben de verschillende stukken teveel een eigen sfeer. Harmen Fraanje is een veelzijdig pianist, onder andere te beluisteren op albums van Eric Vloeimans en Michael Moore. Zijn sprankelende maar als het nodig is ook sobere pianospel is werkelijk een lust voor het oor. Zanger/percussionist Mola Sylla is een naar Nederland uitgeweken Senegalese zanger met een opvallende, ietwat rauwe stem. Soms past die stem precies bij de muziek en soms is juist sprake van een contrast, maar steeds levert het een aangenaam geluid op. Op enkele regels na zingt Sylla in zijn moedertaal Wolof. Reijseger zelf laat zich weer van een veelzijdige kant zien op zijn vijfsnarige cello: strijkend of tokkelend, meegaand of juist tegendraads. Composities zijn afkomstig van alle drie de muzikanten, maar toch klinkt ‘Count Till Zen’ als één geheel. Het resultaat is een plaat vol eigenzinnige kamermuziek met een grote poëtische kracht.

Op 3 april a.s. is het trio te zien en te horen in De Toonzaal in Den Bosch en op 5 april in Gebouw de Vereeniging in Hilversum.

http://reijsegerfraanjesylla.com/