KKK Records, 2015

Een plaat die je niet direct bij de kladden vat, maar toch overrompelt. Kan dat? Ja, dat kan! De tweede van het Belgische Raketkanon bewijst het. 

De sound van Raketkanon overtuigt direct. Het is noiserock in optima forma. Toch duurt het even voor de songs op ‘RKTKN #2’ je echt te grazen nemen. Daarvoor is een paar luisterbeurten nodig, maar dan is het ook goed raak. Wat een plaat!

De Belgen hebben voor hun tweede album gebruikgemaakt van de diensten van Steve Albini. Een hele juiste keuze, want Albini weet hoe een band als Raketkanon moet klinken: kaal, hard, gortdroog, ontdaan van alle franje. Een overtuigende sound is het resultaat, met een fraaie rol voor de synths van Lode Vlaeminck.

De songtitels op ‘RKTKN #2’ zijn namen als Florent, Elisa, Harald en Ibrahim. Het doet denken aan ‘Tweez’ van Slint, dat album uit 1989 waarop de songtitels bestaan uit de namen van de ouders van de bandleden, plus de naam van de hond van de drummer. 
De songs op ‘RKTKN #2’ nestelen zich echter niet direct in je hoofd, daarvoor zijn ze net iets te moeilijk te doorgronden. Toch nodigt de plaat uit tot doorluisteren en dat loont. Dan vallen de puzzelstukjes in elkaar en blijkt ‘RKTKN #2’ een hele spannende plaat, die hard is, zindert van onderhuidse spanning (luister naar Mathilde en Hanz en je begrijpt wat ik bedoel) en die per draaibeurt beter wordt. En zo hebben we het graag. De vergelijking met de laatste van Albini’s eigen band Shellac valt uit in het voordeel van Raketkanon. ‘RKTKN #2’ is een oplawaai van jewelste!

Raketkanon speelt op 16 april in Gebr. De Nobel te Leiden, op 17 april in Hedon te Zwolle, op 24 april in Mezz te Breda, op 14 mei op Klomppop te Overzande, op 15 mei in Gigant te Apeldoorn en op 5 juni in De Nieuwe Nor te Heerlen.

http://www.raketkanon.com/

https://www.facebook.com/Raketkanon