esc.rec, 2021

Rutger Zuydervelt heeft onder zijn eigen naam en vooral ook onder de naam Machinefabriek een imposante discografie opgebouwd, en dat geldt niet alleen de kwantiteit. De Rotterdammer werkte samen met muzikanten van divers pluimage en is in staat om zachte en subtiele elektronische klanken te produceren, maar ook om een flinke bak herrie te maken (zoals hij onder andere deed in samenwerking met Dead Neanderthals). Naar hoe de elektronicamuzikant het allemaal doet, is het vaak gissen, maar steevast drukt hij zijn persoonlijke stempel op de muziek, hoe minimaal soms ook.

Voor het bij het Deventerse label esc.rec verschenen With Drums doet Zuydervelt iets wat hij niet eerder deed: hij nodigde een veelvoud aan muzikanten uit om deel te nemen aan zijn nieuwe project. Die muzikanten betreffen allemaal slagwerkers. Zuydervelt vroeg verschillende drummers en percussionisten om een paar korte fills of frasen te spelen, die vervolgens als ‘legosteentjes’ moesten dienen voor een serie korte ritmische collages. De meeste muzikanten die werden gevraagd, reageerden direct enthousiast en het aantal drummers/percussionisten dat op het album een bijdrage levert bedraagt maar liefst 42.

Een greep uit de muzikanten die hun bijdrage hebben geleverd: Tony Buck (o.a. The Necks), René Aquarius (o.a. Dead Neanderthals), Gren Saunier (Deerhoof), Karen Willems, Vasco Trilla, Teun Verbruggen (O.a. The Bureau Of Atomic Tourism, Flat Earth Society, Warped Dreamer), Cyril Bondi, Tim Daisy (o.a. Made to Break en Dave Rempis Quartet), Philipp Ernsting (Albatre), Thor Harris (o.a. Thor & Friends, Swans, Xiu Xiu), Andrew Lisle (o.a. Kodian Trio), Tom Malmendier, Rogier Smal en Ingar Zach.

De veelheid aan slagwerkers en daardoor ook de veelheid aan percussiefragmenten die naar Zuydervelt zijn gestuurd, zorgt ervoor dat de combinatiemogelijkheden schier eindeloos zijn. Daar komen de vele elektronische mogelijkheden van Machinefabriek bij. Het moet een hele klus zijn geweest om uit alle muzikale elementen de juiste, meest bij elkaar passende, te kiezen en om die samen te voegen tot een album dat in alle diversiteit ook een coherente indruk maakt. Precies daarin is Machinefabriek geslaagd.

With Drums is een echte percussieplaat geworden. De muziek is zorgvuldig geconstrueerd, maar het is ook muziek die ademt, leeft en soms zelfs klinkt alsof het live op een podium is gespeeld. De ritmes passen in elkaar, vullen elkaar aan of buitelen over elkaar heen, met de fluwelen elektronische touch van Zuydervelt als verbindende factor of louter als subtiele toevoeging. De elektronica doet in ieder geval niets af aan de percussieve klanken, die op de voorgrond staan en de belangrijkste muzikale bijdrage leveren, bewerkt of niet bewerkt. Overigens worden niet alleen elektronische geluiden toegevoegd aan het percussiespel, ook akoestische strijkinstrumenten en gitaar zijn een enkele keer te horen.

Elk stuk op het album is opgebouwd uit bijdragen van drie percussionisten. In totaal bevat de plaat 24 korte stukken, qua tijdsduur variërend van 43 seconden tot twee minuten. Het is lang genoeg om elke bijdrage tot zijn recht te laten komen, waarbij het raden is van wie welke frase afkomstig is. Het kan er turbulent aan toegaan, zoals in ‘RF TH LS (with Rudi Fischerlehner, Thor Harris, Lars Skoglund)’, waarin krakende elektronica een aanvullende en een ontregelende rol vervult, maar er zijn in verschillende stukken ook fijngevoelige percussieklanken te ontwaren, afkomstig van kleine percussie-instrumenten.

Mooi is hoe er ruimte is voor melodie in ‘MD EV IZ (with Martin Dosh, Els Vandeweyer, Ingar Zach)’, of hoe strijkersklanken zijn toegevoegd in ‘TH JS KV (with Thor Harris, Julian Sartorius, Kris Vanderstraeten)’ en ‘TF TM ET (with Tim Daisy, Julian Sartorius, Eric Thielemans)’. In elk stuk is Zuydervelts inbreng duidelijk, terwijl ook steeds recht wordt gedaan aan de inbreng van de slagwerkers. Het is fascinerend om te luisteren naar hoe de percussieve klanken, die door de muzikanten zijn ingespeeld zonder te weten hoe ze zullen worden gebruikt, in verschillende combinaties een eigen leven gaan leiden en tot nieuwe muziek leiden.

Elk van de 24 stukken op With Drums is een klein puzzeltje bestaande uit kleinere en grotere stukjes die in elkaar passen. De muziek is experimenteel maar klinkt ook behoorlijk toegankelijk. De algehele sfeer van het album kan als optimistisch worden bestempeld. De muziek werkt stemmingverhogend. Deze plaat is een buitengewoon fraaie toevoeging aan het unieke oeuvre van Machinefabriek.

With Drums bandcamp

Machinefabriek website