Multikulti Project, 2018

Al eerder schreef Opduvel over uitgaven van het Poolse label Multikulti Project, meer in het bijzonder de releases onder de noemer Spontaneous Music Tribune Series. Het is een initiatief van een muziekblog dat wordt gerund door Andrzej Nowak en met dat initiatief mogen we zeer blij zijn, want ook de zevende uitgave (nummer acht is inmiddels ook al verschenen) is er een waaruit blijkt dat de lat bij het in Poznań gevestigde label hoog ligt.

Iedere uitgave in de Spontaneous Music Tribune Series tot nu toe bevat muziek van muzikanten van het Iberisch schiereiland. In dit geval betreft het de Portugese trompettist Luís Vicente, een bedrijvig muzikant die bij ingewijden bekend zal zijn als lid van What About Sam, Clocks And Clouds, Deux Maisons, Chamber 4 en Fail Better! Opvallend is zijn duo met elektronica-muzikant Jari Marjamäki, waaruit de ruimdenkendheid van de trompettist blijkt. Verder werkte hij ook samen met Kabas, waarvan eerder dit jaar de dubbel-cd Negen/Live at SMUP verscheen.

Op Live at Ljubljana wordt Vicente geflankeerd door de Belgische pianist Seppe Gebruers en de Nederlandse drummer Onno Govaert. Gebruers is zowel jazz als klassiek geschoold. Hij speelt onder andere bij Ifa Y Xangô, Bambi Pang Pang, Mount Meru en in het ‘Antiduo’ met Erik Vermeulen. Hij werkte ook samen met bijvoorbeeld Jim Black, Joachim Badenhorst, Robin Verheyen en Teun Verbruggen. Govaert vinden we terug in Cactus Truck, Stadhouders/Govaert/De Joode en Feecho. Hij werkte samen met onder andere Ab Baars, Ken Vandermark, Terrie Ex, Andy Moore, Dave Rempis, Kaja Draksler en Ig Henneman.

Live at Ljubljana is opgenomen op 23 maart 2017 en is een weergave van het concert dat het trio gaf tijdens het Neposlušno / Sound Disobedience Festival. Plaats van handeling was Španski Borci en dat is ook de titel van de drie stukken (I, II en III) die op het album te vinden zijn. Het is een muzikale ontmoeting tussen drie gelijkwaardige muzikanten, waarbij ieder verschillende aspecten van zijn kunnen tentoonspreidt en het samengaan van de klanken bijna als vanzelfsprekend geschiedt.

Vicente beschikt over een heel arsenaal aan blaastechnieken. Hij sputtert en pruttelt, maar in een handomdraai vindt hij een flard van of zelfs een hele melodie die op cleane wijze wordt gespeeld. De speelsheid en veelzijdigheid van de trompettist komen goed tot uiting. Her en der is een klassieke inslag in zijn spel te horen. Dat laatste geldt zeker voor Gebruers, wiens pianospel zeker zo veelzijdig is als het trompetspel van Vicente. De pianist strooit met prachtige riedels en melodische frasen, maar hij is ook fragmentarisch in de weer en geeft weerwoord aan het spel van de trompettist. Govaert is niet zozeer de verbindende schakel als wel de derde individualist in het gezelschap. Hij weet de vele percussieve mogelijkheden van zijn drumkit te benutten, zonder in maniërisme te vervallen. Het drumspel is ritmisch, maar niet op voorspelbare wijze; het blijft freejazz en vrije improvisatie waarin rechttoe rechtaan spelen eigenlijk geen optie is.

Waarmee we zijn aanbeland bij wat juist dit trio zo aantrekkelijk maakt: het muzikale avontuur, de schijnbare achteloosheid waarmee de muziek van richting verandert en de vindingrijkheid van alle drie de muzikanten. Weerbarstige frasen slaan zonder pardon om in lyriek en en van daaruit vinden de Portugees, Belg en Nederlander een weg naar nieuw experimenteel terrein. Het gebeurt gezamenlijk, het gebeurt in duoverband en het gebeurt individueel; steeds is er beweging en de muziek kan alle kanten op. Vicentes ronde trompettoon of juist het fluisterende blazen van lucht, Gebruers’ tonenclusters of individuele aanslagen, Govaerts ferme dreunen op de basdrum en het bespelen van de randen van de bekkens: in alles ademt de muziek speels avontuur en oprechte liefde voor het experiment.

Dat zou kunnen leiden tot muziek waarin de schoonheid verscholen gaat achter dat avontuur en experiment, maar in dit geval gaat die vlieger niet op. Uiteraard geldt voor Live at Ljubljana, zoals vaak geldt in de genres waarbinnen de muziek zich begeeft, dat bij iedere draaibeurt meer geheimen worden prijsgegeven, maar dit album klinkt direct al mooi; de muzikale schoonheid ligt gewoon aan de oppervlakte voor wie openstaat voor vrije muziek. In de diepte valt natuurlijk ook veel moois te vinden. Live at Ljubljana is een rijk, gevarieerd en wondermooi album van drie volledig aan elkaar gewaagde muzikanten.

Live at Ljubljana bandcamp

Luís Vicente website

Troika vzw / Seppe Gebruers – website

DOEK / Onno Govaert website