Brigant, Arnhem

Vrijdag 24 juni 2016

 

Schrijversduo Iona Daniel en Rineke Roosenboom hebben onder de vlag van Orkater/De Nieuwkomers een theatervoorstelling gemaakt met rockband Shaking Godspeed. Het stuk beleefde recent zijn première tijdens het Oerol Festival. De soundtrack is tevens op cd verschenen en vanavond wordt die cd gepresenteerd met een optreden van Shaking Godspeed in het Arnhemse Brigant.

Als voorprogramma fungeert het Twentse Mango Zabba, waarvan de muziek wordt omschreven als psychedelische rock. Psychedelische rockbands zijn er vandaag de dag in overvloed maar helaas weten maar weinigen echt te boeien. Mango Zabba doet dat wel, in ieder geval vanavond in Arnhem. Het viertal start nog wat aarzelend met een instrumentaal stuk. Of is het slechts een intro? Het is niet helemaal duidelijk, maar daarna weet de band een aantal fijne songs te berde te brengen die bij het in redelijke getale opgekomen publiek in goede aarde vallen. Mango Zabba weet vooral te overtuigen met fraaie gitaarpartijen, zowel in het samenspel als tijdens de solo’s. Van oeverloos gesoleer is gelukkig geen sprake, de meeste songs hebben gewoon een kop en een staart en muzikaal klopt het allemaal. Goed optreden van een band om in de gaten te houden.

‘Rumspringa’ is de titel van het theaterstuk en de nieuwe cd van Shaking Godspeed. Dat het viertal een uitstekende liveband is, heeft het al lang en breed bewezen maar het is toch altijd de vraag of het nieuwe materiaal live goed overkomt. Nou, reken maar! ‘Rumspringa’ is een mooie plaat, al zijn wat luisterbeurten nodig om het gebodene op waarde te kunnen schatten, maar live komen de gespeelde nummers nog veel beter uit de verf dan op cd. 

Wellicht is het de combinatie met de nummers van voorganger ‘Welcome Back Wolf’ die het ‘em doet, maar Shaking Godspeed legt vanavond een optreden neer zonder ook maar één zwak of minder moment. Openen doet de band nog rustig, met het laatste nummer van de nieuwe plaat, Gideon, dat sterk wordt uitgevoerd maar slechts een opmaat is tot een dampend concert dat de dansspieren bij het publiek in beweging zet. Stilstaan is er gewoon niet bij, niet alleen bij reeds bekende krakers als Future Boogie, Welcome Back Wolf en She’s Young, maar ook op songs van ‘Rumspringa’ als Wir Sind Heim, Krak, Kraak, It’s A Boy! en Beter een Niemandsland

Shaking Godspeed rockt niet alleen maar recht vooruit. In vrijwel elk nummer zit een twist, een wending die ervoor zorgt dat voorspelbaarheid uitblijft. De gedrevenheid die band daarbij uitstraalt heeft zijn weerslag op het publiek dat, in ieder geval op de voorste rijen, enthousiast reageert en danst. De vier heren weten ook nog eens perfect af te sluiten met een uitbundige versie van het titelstuk van de laatste plaat. Het tempo wordt aan het einde een paar keer flink opgevoerd, waardoor de dansers worden opgezweept en naar een kolkend hoogtepunt wordt toegewerkt. 

En zo eindigt een geweldig concert waarin de songs van de laatste twee platen perfect op elkaar aansluiten. Pas in het voorjaar van 2017 gaat ‘Rumspringa’ als theaterstuk het land door, maar het is te hopen dat Shaking Godspeed voor die tijd nog regelmatig op het podium te vinden is, want het concert in Brigant smaakt naar meer, veel meer.

http://www.shakinggodspeed.com/ 

https://www.facebook.com/mangozabba/