Raw Tonk, 2016

Bassist Marco Serrato en drummer Borja Díaz, afkomstig uit Sevilla, vormen samen de doom metalband Orthodox. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is Orthodox een band van het avontuurlijke soort; binnen de kaders van het de doom metalgenre vinden de twee Spanjaarden ruimte voor experimenten met jazz en avant-garde. Vorig jaar verscheen van Orthodox de sterke vijfde cd ‘Axis’. 

Samen met de van oorsprong Madrileense maar al jaren in Engeland residerende saxofonist Ricardo Tejero vormen Serrato en Diaz het Sputnik Trio, waarvan in juli 2014 een titelloze cd met volledig geïmproviseerde muziek verscheen. Het oeuvre van Tejero varieert van vrije impro en jazz tot Afrikaanse muziek en dansmuziek. In de Londense improscene is hij een vaak geziene gast en zijn lange lijst van muzikale samenwerkingen bevat de namen van onder andere Steve Noble, Veryan Weston, Mark Sanders, Dave Tucker, John Edwards en Alex Ward. 

Colin Webster is een Londense saxofonist van het productieve soort, getuige alleen al de op dit blog besproken, allemaal in het afgelopen kalenderjaar verschenen albums ‘Endless Voids‘ (Dead Neanderthals), ‘Bleed‘ (DunningWebsterUnderwood), ‘Cinepalace‘ (Serries Verhoeven Webster Trio) en ‘Firehouse Tapes‘ (Colin Webster/Andrew Lisle). 

Begin september 2015 was Orthodox voor een korte tour met Dead Neanderthals  in Engeland en daaropvolgend werd met Tejero en Webster  in Londen ‘Spain Is The Place’ opgenomen. De cd verschijnt op het Raw Tonk-label dat is gespecialiseerd in freejazz en andere geïmproviseerde muziek van het niet al te makkelijke, ongepolijste soort. Voer voor doorzetters dus. Dat geldt ook voor deze uitgave, die opent met Humilladero, waarin vooral Serrato meteen vol de aanval kiest en beide saxen (Tejero op alt en Webster op tenor) om elkaar heen lijken te cirkelen.

Direct aan het begin van het daaropvolgende El Gordillo, met ruim elf minuten de langste track van de plaat, blijkt dat het energiepeil nog verder omhoog kan, want de allesverzengende ritmesectie legt een nog heftiger fundament dan in het openingsstuk, terwijl beide blazers pas nu echt helemaal opgewarmd lijken te zijn en volledig loos gaan. Na acht minuten houdt Webster stil, even later gevolgd door Serrato, waarna Tejero en Díaz een kort en intens sax-drums intermezzo verzorgen voordat het viertal krachtig weer de oorspronkelijk ingeslagen weg vervolgt.

Een ronkende bas en baritonsax openen in een traag doom-tempo Carrión. Met het invallen van Tejero en Díaz barst na twee minuten het strijdgewoel weer los. Het contrast tussen de saxofoons is groter door de inzet van de bariton- in plaats van de tenorsax, maar Tejero doet op alt qua felheid geenszins onder voor Webster. In Ayllón is een begin van muzikale verfijning te bespeuren door een aftastend en speels begin van beide blazers, die echter steeds heftiger terrein opzoeken. Serrato, die gedurende dit album veel gebruik maakt van distortion, zorgt voor een heavy sound die vergezeld gaat van spel op de cimbalen van Díaz. In het fraaie slot wordt steeds rustiger gemusiceerd.

Het korte Valdezorras wordt gekenmerkt door zoekend spel van de vier muzikanten, waarna Labajos losbarst, waarin achtereenvolgens Webster en Serrato, Tejero en Serrato en Webster en Díaz duo’s vormen. Het stuk eindigt weer vol energie. De zware doom is terug in de ritmetandem in Seiteiglesias, maar beide saxen kiezen hier voor een wat melodischer aanpak ten opzichte van het begin van het album.

‘Spain Is The Place’ is een plaat die gekenschetst wordt door een heerlijk rauwe intensiteit, maar de plaat biedt meer dan alleen dat. Doordat op momenten het muzikale geweld iets getemperd wordt en er voorzichtig ruimte is voor subtiliteit, word je als luisteraar niet murw gebeukt maar verrast door de veelzijdigheid van de vier muzikanten. In het afsluitende El Cuervo is er zelfs ruimte voor introspectie van Tejero, Webster en Díaz en de ingetogen spanning die gecreëerd wordt zorgt voor een betoverend slot van deze opwindende cd.

https://rawtonkrecords.bandcamp.com/album/spain-is-the-place

https://orthodoxband.bandcamp.com/

https://rawtonkrecords.bandcamp.com/album/sputnik-trio

http://www.ricardotejero.com/

http://colin-webster.blogspot.nl/