Tonefloat, 2016

 

Het luisteren naar muziek is een persoonlijke beleving. Weliswaar is het mogelijk een muzikale uiting, live of van een geluidsdrager, samen met anderen te delen, maar de ervaring op zich blijft strikt persoonlijk. Een mening daarover geven is door die persoonlijke ervaring gekleurd en dus uiterst subjectief. Dat geldt nog sterker bij abstracte muziek, zoals drone en ambient, waarbij de fantasie van de luisteraar een rol speelt in de beleving van het klanklandschap.

Vanwaar deze overpeinzing? Wellicht omdat het moeilijk is om het gebodene op ‘Buoyant Live’ van Dirk Serries en Rutger Zuydervelt in woorden te vatten. Waarschijnlijk is het ook veel beter er het zwijgen toe te doen en de klankenpracht die het duo te bieden heeft over je heen te laten komen. De plaat moet echter beslist onder de aandacht worden gebracht, en dan is zwijgen weer geen optie.

Zonder in elkaars aanwezigheid te vertoeven maakten gitarist Dirk Serries en geluidskunstenaar Rutger Zuydervelt in 2014 opnamen, die in maart 2015 het daglicht zagen als lp/cd onder de noemer ‘Buoyant’. Ook samen optreden deden de heren tot dan toe niet. Dat gebeurde voor het eerst op 19 september 2015 in Paradox in Tilburg, tijdens het Incubate Festival (zie hier). Dat optreden is gelukkig vastgelegd en nu verkrijgbaar, uitsluitend op lp.

Paradox was zeer goed gevuld op die septemberdag laat in de middag, en de aanwezigen waren muisstil toen Serries en Zuydervelt hun kunsten vertoonden. Dat dwongen de muzikanten ook af, want de atmosferische muziek nodigde bijna dwingend uit tot geconcentreerd luisteren. Tegelijkertijd was het onmogelijk alle nuances te onderscheiden bij slechts deze enkele beluistering. Het is daarom goed dat deze lp er is, zodat de luisteraar de vele details die de muziek bevat in meerdere luisterbeurten op zich in kan laten werken.

‘Buoyant Live’ is overigens geen getrouw nagespeelde versie van ‘Buoyant’. Bij het optreden tijdens Incubate diende een van de studiostukken als uitgangspunt voor het grotendeels geïmproviseerde optreden, bestaande uit één lang stuk. Repeteren deden de muzikanten niet; er vond slechts een korte soundcheck plaats en verder werd vertrouwd op elkaars muzikale voelsprieten. 

Op ‘Buoyant Live’ blijkt hoe voortreffelijk de Belg en de Nederlander elkaar aanvoelen. Serries speelt gitaar, gebruikt daarbij effecten en hij hanteert bij herhaling de strijkstok. Gedurende de bijna zevenenveertig minuten die ‘Buoyant Live’ in beslag neemt, is merendeels een heldere gitaarklank te onderscheiden. Zuydervelts elektronische klankenpalet is zeer uitgebreid en waar zijn geluiden vandaan komen is lastig, of eigenlijk niet, vast te stellen. Wel vast te stellen is dat die geluiden naadloos aansluiten bij de dromerige gitaarklanken van Serries.

Van de ambientklanken die Serries en Zuydervelt voortbrengen gaat op ‘Buoyant Live’ geen sereniteit uit. Het klanklandschap is constant in beweging en klimt een paar keer naar een luidruchtige passage toe, die vervolgens weer wordt afgebouwd waarna bijna ongemerkt een schijnbare rust wederkeert. Schijnbare rust, want er is een constante spanning aanwezig die ervoor zorgt dat de aandacht geen moment verslapt. 

‘Buoyant Live’ is een uitstekend klinkende weergave van een schitterend concert. Voor degenen die het zonder de herinnering aan het concert moeten doen, is het een ambient/drone-album waarop zich heel veel fraais afspeelt, waarvan tegelijkertijd heel veel onbenoembaar is. Het beste is om simpelweg de ogen te sluiten, je te laten onderdompelen in de klankenwereld die door Serries en Zuydervelt geschapen wordt en de fantasie de vrije loop te laten. Visualiseren van de muziek zal niet moeilijk zijn. Prachtplaat.

http://tonefloatrecords.blogspot.nl/

http://www.dirkserries.com/

http://www.machinefabriek.nu/index.php/news/buoyant_live_streampre-order