Glacial Movements, 2016

 

‘The Storm of Silence’ van Chihei Hatakeyama en Dirk Serries komt uit op het Italiaanse Glacial Movements-label. De naam van het label kon niet beter passen bij de muziek die op dit album wordt gemaakt, want het gaat hier om winterse ambient-klanken. Het is alsof de beide muzikanten je vragen om je dikke winterjas aan te trekken om samen te genieten van een ijzig maar fraai winterlandschap. En de muzikale weergave van dat landschap klinkt dan weer hartverwarmend.

De uit Tokyo afkomstige Chihei Hatakeyama is gespecialiseerd in elektronische muziek, vaak bestaande uit bewerkte klanken van gitaar, piano of vibrafoon. Hij heeft een hele rits albums uitgebracht onder zijn eigen naam en samen met Tomoyoshi Date vormt hij het elektro-akoestische duo Opitope. Hij runt zijn eigen Paddy Mountain-label en recent bracht hij nog de albums ‘Void Viii’ en ‘Moss’ uit, de laatste samen met Ken Ikeda.

De Belgische gitarist Dirk Serries neemt al muziek op sinds begin jaren tachtig en zijn output is indrukwekkend; alleen al de discografie onder het pseudoniem vidnaObmana is gigantisch. Sinds 2005 gebruikt Serries overigens geen alter ego’s meer. Zijn interesse in free jazz is met de jaren toegenomen en Serries werkte samen met onder andere Tomas Järmyr en Kristoffer Lo (onder de noemer Yodok III), John Dikeman, Colin Webster, Dead Neanderthals en Martina Verhoeven (als Fantoom), Andrew Lisle en Steve Noble. Recent werk is te vinden op New Wave of Jazz, een sublabel van Tonefloat.

Serries werkte de afgelopen tijd ook samen met de eveneens Japanse Hakobune, wat leidde tot het album ‘Obscured By Beams Of Sorrow’, uitgekomen in september 2015. Volgens Serries is het verschil tussen Hakobune en Hatakeyama dat de benadering van laatstgenoemde meer geïsoleerd, misschien kouder en afstandelijker is. Daar valt wel wat voor te zeggen, maar hoewel de muziek op ‘The Storm of Silence’ aan ijzig koude landschappen doet denken en ook een zekere afstandelijkheid in de abstracte klanken besloten ligt, is geen sprake van een kil album. In de verte van de klanklandschappen ligt een zekere warmte verscholen.

Dit album bestaat uit vier ambientstukken die in totaal tweeënveertig minuten in beslag nemen. Alle stukken ademen nagenoeg dezelfde sfeer, maar zijn niet inwisselbaar. De drones zijn niet zwaar maar klinken kalm. Climaxen zijn niet aanwezig maar de muziek kabbelt ook niet voort; drones zwellen aan en nemen weer af. Bij oppervlakkige beluistering klinken de stukken gelijkmatig. De winterse pracht toont zich pas in volle omvang bij zorgvuldig toehoren. 

De kalmte van de muziek heeft een rustgevend effect op de luisteraar. Tegelijkertijd dwingt de ambient je tot aandachtig luisteren. De gitaar van Serries is regelmatig als zodanig te herkennen, maar net zo vaak lijken de klanken voort te komen uit één enkele entiteit, en is niet duidelijk waaruit het geluid voortkomt. Volgens Serries werd door hem en Hatakeyama niet veel verbaal gecommuniceerd; dat gebeurde door middel van het geluid van deze muziek. Die wetenschap geeft een extra lading aan de zorgvuldig neergelegde klanken.

‘The Storm of Silence’ is een album om in alle rust te ondergaan. Het is niet moeilijk de muziek voor te stellen als een open landschap met winters natuurschoon. Ook de muziek is wonderschoon. Dit is een plaat om te koesteren.

http://www.dirkserries.com/

https://chiheihatakeyama.bandcamp.com/