Black Plague Productions, 2015

Het afgelopen jaar was voor Maurice de Jong een bijzonder productief jaar. Naast nieuw materiaal van Gnaw Their Tongues, Pyriphlegeton, Cloak of Altering en Seirom (EP), zagen in 2015 ook twee releases van Aderlating het licht: de EP ‘Gold Streams From The Angel’s Throat, part 1′ in februari en full length ‘Hell Follows’ in december.

Ook op de vijfde Aderlating-langspeler doen De Jong en kompaan Eric Eijspaart hun best de luisteraar angst aan te jagen. En opnieuw met succes. Toch is er wat veranderd. ‘Hell Follows’ lijkt ten opzichte van de voorgangers wat meer lucht te bevatten en daarmee klinkt de dark ambient van het duo iets minder zwaar op de hand dan gebruikelijk. 

Toegankelijk is de muziek van Aderlating natuurlijk nog steeds niet. Het tweetal blijft meester in het creëren van een duistere, sinistere en claustrofobische sfeer en alle Aderlating typerende elementen zijn ook op dit album aanwezig: dreigende donderwolken van synths, ijzingwekkende spoken words, rommelende percussie en veel, heel veel donkere elektronische klanken.

De nachtmerrie is dus weer compleet, maar waar bijvoorbeeld beide delen van ‘Spear Of Gold And Seraphim Bone’ bijna volledig dichtgesmeerde drones, noise en dark ambient bevatten, klinkt ‘Hell Follows’ wat cleaner. En ook wat gevarieerder. Daarmee laat Aderlating een kleine ontwikkeling zien die welkom is. 

De korte opener Black Heaven laat direct horen dat de dark ambient van Aderlating op ‘Hell Follows’ meer ademt dan voorheen. Het gaat niet ten koste van de intensiteit en het is niet moeilijk je in een horrorfilm te wanen. Golden Streams wordt gedomineerd door synths en percussie. Die percussie stopt en wat volgt is een clean en atmosferisch stuk dat wat minder dreigend klinkt, ware het niet dat op de achtergrond een zware drone alsnog het nodige onraad doet vermoeden.   

Meest percussieve stuk is Curse, een steeds heftiger wordende botsing van ritmische percussie en elektronische klanken, waarin onder andere een klok te horen is die het onheil compleet maakt. From The Mouth Of Gods barst na een dreigende drie minuten open in een chaotisch brouwsel, alsof de doos van Pandora geopend wordt en alle tegenslagen, plagen en ziektes eruit gutsen. Onderhuidse spanning wordt langzaam een onontkoombare hachelijke toestand in het titelstuk.

Dat het nog afschrikwekkender kan, bewijst Always Burning, waarin je onherroepelijk wordt meegesleurd de donkere diepte in, alwaar je belandt in de krochten van de hel waar de meest wrede martelingen plaatsvinden, getuige The Howling Pyriphlegeton Below.
Berusting klinkt vervolgens door in de sombere afsluiter The Silver Domain.

‘Hell Follows’ is een metalalbum zonder metal. De thematiek zou menige black metalband goed passen, maar Aderlating laat juist krijsende vocalen, harde gitaren en blastbeats achterwege ten faveure van synths, elektronica, spoken word en percussie. De muziek ontleent zijn glans aan een donkere, onheilspellende sfeer die dit keer iets minder dichtgeplamuurd klinkt maar desondanks een net zo angstaanjagend karakter heeft als de voorgaande albums. En het doet op een bijna perverse wijze verlangen naar meer, veel meer. 

http://aderlating.com/

https://gnawtheirtongues.bandcamp.com/album/hell-follows