FONS, 2015

 

In Nederland kennen we Eindhoven Rockcity, maar voor een portie noiserock van de bovenste plank moet je tegenwoordig bij onze zuiderburen zijn. Eerder dit jaar baarde Raketkanon al opzien met hun tweede plaat (en hun spraakmakende optredens) en de afgelopen jaren deden ook bands als Kapitan Korsakov, Hypochristmutreefuzz, Onmens, Falling Man en Gruppo di Pawlowski van zich spreken.

Vandal X bestaat al twintig jaar en doet al twintig jaar waar de band goed in is, zonder dat enig compromis wordt gesloten. Het tweetal, Bart Timmermans (gitaar, zang) en Gunther Liket (drums) voelt zich thuis in de underground en doet zijn ding en dat doet het duo goed. Twintig jaar agressieve noiserock maken waar de energie vanaf spat, ik geef het je te doen. Vandal X klinkt nog steeds als een stel jonge honden. 

Toch is er wel iets veranderd ten opzichte van de voorgaande zeven platen. Het tempo is iets naar beneden gegaan, zo blijkt al meteen bij opener We’ve Had Enough, en Timmermans is meer gaan zingen in plaats van schreeuwen. Het gebeurt zonder dat het ten koste gaat van de brute impact van de muziek. De band geeft niet steeds vol gas, maar weet de agressie te doseren. Denk overigens niet dat ‘Vandal X’ geen agressieve plaat is, integendeel, maar ook in de heftiger passages is er altijd controle; nergens vliegen de heren uit de bocht, al scheelt het soms niet veel.

De songs die ‘Vandal X’ bevolken mogen dan noisy zijn, catchy zijn de meeste nummers ook. Het komt de herkenbaarheid van de plaat ten goede: melodieën spoken nog in je hoofd lang nadat de plaat zijn rondjes heeft gedraaid. Echt zwakke broeders zijn op het album niet te vinden, al is de cover van The Monkees (Steppin’ Stone) overbodig.

Groovy klinkt Vandal X in Bad Mother, oprecht boos in Hate You Already en venijnig in Facebook Whore.  Af ten toe schuurt de sound tegen het geluid van Raketkanon aan (Flashlight), maar bedenk wel dat Vandal X er eerder was. Dat het tweetal niet echt grote muzikale avonturen aangaat, zij ze vergeven, want op  ‘Vandal X’  wordt brute kracht aan toegankelijke melodieën gekoppeld en die combinatie is niet te versmaden.

Blijft over de verzuchting ‘waren er in Nederland maar meer van dit soort bands’. Maar ach, als die Belgische herriemakers maar vaak genoeg Nederland aandoen valt er niet zoveel te klagen.

https://www.facebook.com/vandalx1995/