Don Giovanni Records, 2015

‘Anger is an energy’ zong John Lydon in 1986 op de single Rise van Public Image Ltd. Het is een zin die erg van toepassing is op de punk die Downtown Boys ons op hun tweede full length voorschotelt. Voor wie bij punk aan NOFX, Green Day en The Offspring denkt: mooi niet! Downtown Boys is het echte werk en doet aan korte, venijnige songs vol boosheid en maatschappijkritiek. En is dus ook veel meer punk dan dat flauwe deuntje van PIL.

Een kleine vijfentwintig minuten, meer heeft het zestal uit Providence, Rhode Island niet nodig om een elftal puntige en explosieve songs af te leveren die letterlijk om aandacht schreeuwen. Het is precies lang genoeg voor een band die de politieke boodschap en controversiële slogans niet schuwt.

Opzienbarend is dat de band behalve een gitarist, drummer, bassist en zangeres ook twee tenorsaxofonisten in de gelederen heeft. Dit betekent overigens niet dat Downtown Boys zich met ska of reggae inlaat. De saxofoons zorgen wel voor extra jeu, waarbij opvalt dat beide saxen steeds exact hetzelfde spelen en niet meerstemmig spelen of solo’s afleveren. Tweede opvallende punt is dat de teksten niet alleen in het Engels maar ook in het Spaans worden gezongen, of beter gezegd gescandeerd. De Spaanstalige songs klinken niet minder urgent, zelfs als je het niet verstaat. 

‘Full Communism’ telt twee covers, gesitueerd aan het einde van de plaat: het Spaanstalige Poder Elegir van de Chileense band Los Prisioneros en Dancing In The Dark van Bruce Springsteen. Nooit gedacht dat dit uitgekauwde niemendalletje nog echt ballen zou kunnen hebben, maar de opgefokte versie van Downtown Boys bewijst het tegendeel. 

Meest aantrekkelijke aan deze plaat is zangeres/brulboei Victoria Ruiz. Opener Wave of History  begint nog met twee zinnen gezongen door gitarist Joey L. DeFrancesco, maar zodra Ruiz het roer overneemt gaat het pas echt loos. Zij klinkt oprecht boos en het is alsof ze haar slogans bij de luisteraar naar binnen wil rammen. Schreeuwen en brullen is het devies maar het gaat nergens over de top.

Downtown Boys kanaliseert woede en frustratie in korte, agressieve punksongs die allemaal in hetzelfde straatje liggen maar door de korte tijdsduur van dit album krijgt die eenvormigheid niet de tijd te gaan irriteren. Punk is niet dood, want ‘Full Communism’ is punk zoals punk bedoeld is: simpel, kort, politiek geladen en boos.

http://downtownboys.bandcamp.com/ 

https://www.facebook.com/DowntownBoys